I Eskilstuna och Strängnäs sorterar invånarna sitt avfall i sex olika färgade påsar, snart fem då den rosa soppåsen kommer tas bort. Eskilstuna- och Strängnäsborna slänger därefter sina färgade påsar i det gröna avfallskärlet eller i fastighetens sorteringsrum. Detta system är utformat för att vara både smidigt och miljövänligt. Men det finns en detalj som ställer till det – en liten plastflärp som dykt upp och ofta hänger kvar på plastpåsarna.
Clas Jansson som är produktionschef på ESEM, Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö, säger att denna plastflärp är ett produktionsfel. Plastflärpen är en liten bit plast som inte stansats ur mellan handtagen på påsarna, vilket borde ha skett i produktionsprocessen.
Troligtvis slänger invånare plastflärpen i plastpåsen där flärpen satt fast. Detta innebär att flärparna hamnar fel i sorteringen, vilket påverkar både miljön och effektiviteten i återvinningen. Fabriken, som är beroende av återvunnen plast för att tillverka nya påsar, går därmed miste om dessa små men betydande mängder plast.
Vidare menar han att detta är ett fel som borde åtgärdas av leverantören och att det kan bero på förändringar i produktionen. Plastpåsarna som vi numera använder har bytts ut till en kraftigare plast som är svårare att stansa ur.
– Det är förmodligen en kniv som har blivit slö och när man då ska stansa ut plasten, som numera är tåligare och tjockare, så lyckas den inte skära bort den. Därav så är plasten kvar på påsarna, förklarar han.
För att minimera miljöpåverkan rekommenderar produktionschef på ESEM att invånarna drar bort plastflärpen och sorterar den korrekt. Om plastflärpen slängs i plastförpackningarna kan den återvinnas, men det bästa vore att lägga den i övrigt hushållsavfall så att den går till förbränning.
Det är i ESEM och fabrikens gemensamma intresse att flärparna stansas bort korrekt, eftersom dessa flärpar går till spillo istället för att återanvändas i produktionen. Mängden plast som förloras på grund av dessa flärpar relativt liten menar Clas Jansson, men det är fortfarande ett resursslöseri.
– Det ligger i fabrikens intresse att lösa problemet då de tar tillvara på den plasten för att kunna göra fler plastpåsar, säger Clas Jansson.