I gryningen på torsdagen åkte parkarbetarna Patric Mälarsten och Linn Karlin upp i en skylift och började plocka bort utsmyckningen från julgranen. Belysningen var fortfarande tänd och lamporna släcktes en i taget allteftersom de togs bort.
Hur är det att vara där uppe?
– Det är fint, trevligt. Speciellt när granen lyser, säger Linn Karlin.
Varför lyser granen samtidigt som ni tar bort lamporna?
– Det är bara för att vi ska se. Det är lättare, säger Patric Mälarsten.
Han bedömde att det skulle ta en halv dag att ta bort utsmyckningen från granen. Granen kommer enligt parkarbetarna sedan att lyftas bort med hjälp av en lastbil under torsdagen eller fredagen.
När julgranen sattes upp i november väckte det visst uppseende att den lutade något. Den stora granen rätades upp lite och har sedan dess lyst upp Fristadstorget under den ovanligt snörika och kalla julen. När det nu tillfälligt har blivit varmare väder vill kommunen passa på att ta ner granen trots att julen egentligen inte är riktigt slut än – Tjugondag Knut infaller inte förrän på lördag.
Är det inte lite tidigt att ta bort den – Tjugondag Knut är på lördag?
– Nej, nästa vecka blir det så kallt så då går det inte. Man får styra lite efter temperatur också, säger Patric Mälarsten.
Vilken betydelse har värmen och temperaturen för att ta bort granen?
– Ja, att stå i en skylift när det är 21 grader kallt är ingen höjdare, säger Patric Mälarsten.
– Skyliften strular när det blir kallt. Krånglar, och det funkar inte som det ska, och stödbenen kanske inte vill åka ut och så vidare, säger Linn Karlin.
Är det mycket jobb att plocka ner belysningen?
– Ja, men det är lindrigare än att plocka upp. Det går fortare, säger Patric Mälarsten.
Hur tycker du att julen har varit med granen?
– Det har varit jättebra i år. Ingen förstörelse någonstans. Suveränt.
Att julen är slut den 13 januari - tjugo dagar efter julafton - är enligt Nordiska museet en tradition vi haft sedan åtminstone 1600-talet. Sedan 1800-talet har man slängt ut granen tillsammans med en julgransplundring.
Under 1900-talet har Tjugondag Knut kommit att associeras med barn och godis. Julgransplundringar är fortfarande vanliga, men de hade sin storhetstid under efterkrigstiden. Knutdagen har sitt namn efter den danske kungen Knut Lavard som levde på 1100-talet och var beskyddare av de medeltida Knutsgillena.