Hotade skolkamrat med kniv – två åtalas

Två pojkar i 15-års åldern åtalas för grovt olaga hot och brott mot knivlagen efter att ha gett sig på en jämnårig elev på en högstadieskola i Eskilstuna förra terminen.

Knivarna lämnades senare in till skolans rektor.

Knivarna lämnades senare in till skolans rektor.

Foto: Polisen

Eskilstuna2023-04-25 20:55

Eleven satt och kollade på sin telefon i korridoren och väntade på att lektionen skulle börja när två, för honom, obekanta killar kom fram och började kränka honom. 

Inledningsvis handlade det om verbala hån, strax därpå drog killarna fram varsin kniv som de tryckte mot pojken samtidigt som de försökte ta hans telefon. Denne blev såväl arg som rädd och ledsen, men klarade sig utan att skadas fysiskt. 

Chockad och upprörd tog han kontakt med en lärare för att berätta om vad han utsatts för, varpå en rektor kontaktade polis som kom till skolan.

Bilder från en övervakningskamera visar hur killarna gör hotfulla knivutfall mot målsägande som inte vågar lämna platsen. Kameran fångar också flera andra elever som skrattandes tittar på.

När polisen senare kroppsvisiterade de misstänkta hittades inte några knivar – de lämnades däremot senar in till skolan.

De två misstänkta gärningsmännen, som båda är i 15-års åldern, står åtalade för grovt olaga hot och brott mot knivlagen. Båda vidgår delar av händelseförloppet med förnekar brott.

De säger att de gjorde det för att skoja med målsägande och hävdar att de i själva verket är vänner med honom. De har också uppgett att de hittade knivarna under en buske utanför skolan och att de slängde tillbaka dem efter att ha hotat färdigt med dem.

Pappan till målsägande önskade efter samtal med de misstänktas föräldrar att utredningen skulle läggas ned. Det har dock varit upp till förundersökningsledaren att besluta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!