Trafikverket håller sedan en tid på med dikesarbete längs "gamla Strängnäsvägen" länsväg 900, bland annat i höjd med Kjula. Förutom dikning har Trafikverket även bytt ut en del vägtrummor och rensugit vattenbrunnar längs vägen.
Tjänsterna utförs av upphandlade underentreprenörer.
Enligt miljökontoret finns det frågetecken kring hanteringen av avfallet från såväl dikesrensingen som brunnstömningarna.
Lars Pettersson, Hässelby gård i Kjula, är övertygad om att innehållet i en slamsugbil tömts på en av hans åkrar, där det för närvarande odlas vall.
Han berättar att man sett hur en slamsugbil backat ut mot hans åker, alldeles vid vägen på gränsen till Himmelsända, och tömt uppskattningsvis 6 000-8 000 liter vätska och bottensediment. Det ska ha hänt veckan före midsommar, när det ännu inte var nydikat på platsen.
– Han som körde kanske trodde det var ett dike han tömde i. Men här i kanten låg det en trumma under en utfart till min åker. Det blev som en sjö, det var så blött att det inte gick att gå här, säger han.
Den slagna vall som tillfälligt översvämmades är slagen, men kommer inte att balas och bli till hö. Lars Pettersson befarar att det tömda materialet kan innehålla föroreningar. Han vill att Trafikverket ser till att marken blir undersökt och, om så krävs, sanerad.
– Det kan ju vara hur mycket skit som helst, asfalts- och gummirester, olja, tungmetaller. Man vet ju inte, säger han.
Miljökontoret har upprättat ett ärende och begärt in svar från Trafikverket. Miljökontoret har frågat myndigheten om det är normalt att slam töms ut i diken och på åkrar, och om slammet har provtagits.
Eskilstuna-Kuriren har varit i kontakt med Trafikverkets Peter Miinalainen, ansvarig för drift och underhåll av den aktuella vägsträckan. Han säger att det inte ännu finns några belägg för att förorenat slam ska ha tömts på åkermark.
–Vi vet ännu inte vad som har hänt, men vi har skickat frågan vidare till entreprenören. Material från dikesrensningar körs till olika platser beroende på var det kan och får läggas. Är det förorenat hamnar det på deponi eller andra mottagningsanläggningar. Det gäller även innehållet från slamsugna brunnar, säger Peter Miinalainen.
Miljöinspektör David Aronsson vill invänta Trafikverkets formella svar innan han uttalar sig. Han säger dock att brunnslam i vissa fall klassas som farligt avfall, och att tömning av sådant avfall på åker skulle vara ett miljöbrott.