Så mycket skulle kommunen få för EEM

Socialdemokraterna och Moderaterna öppnar för att sälja delar av Eskilstuna energi och miljö. Det skulle ge kommunen flera miljarder kronor. Men det är inte självklart att sälja en kassako som bara i fjol mjölkades på ett par hundra miljoner.

Eskilstuna Energi och miljös kraftvärmeverk är motorn i bolagets verksamhet.

Eskilstuna Energi och miljös kraftvärmeverk är motorn i bolagets verksamhet.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-10-05 16:53

En försäljning av upp till 49 procent av aktierna i det kommunägda EEM skulle, enligt S och M, kunna bekosta bland annat en fond för att öppna Eskilstunaån, utveckla innerstaden, investera i idrotten och lösa en del lån.

Det berättade Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M) vid en pressträff i tisdags.

Behovet av att minska just skuldbördan är akut, inte minst i ljuset av att flera stora investeringar står för dörren. 

undefined
Jari Puustinen och Göran Gredfors (M) presenterar tillsammans med Josefine Helleday och Jimmy Jansson (S) sin gemensamma - lila - plan för Eskilstuna under kommande mandatperiod.

Redan i dag har kommunen och de kommunala bolagen skulder på drygt nio miljarder kronor. 

Kommunens mål är att självfinansieringsgraden ska vara 50 procent, i dag är den runt 30 procent. Resten av kommunens investeringar är finansierade med lån och statsbidrag.

undefined
Mellan sex och åtta miljarder kronor. Så mycket bedöms det kommunala bolaget Eskilstuna Energi och miljö vara värt.

Enligt kommunens årsplan behöver Eskilstuna kommun låna upp ytterligare 2,8 miljarder kronor 2022-2024.

Hur mycket pengar skulle då en försäljning av EEM kunna ge? 

Enligt bolagets senaste årsredovisning uppgår värdet på bolagets tillgångar till 4,35 miljarder kronor.

Enligt en källa med insyn som Eskilstuna-Kuriren varit i kontakt med bör EEM i dagsläget vara värt sex till åtta miljarder kronor.

– För en eventuell köpare är det antalet fjärrvärme- och elnätskunder som är avgörande. Båda är monopoltjänster där kunderna inte kan byta leverantör. Detsamma gäller för vatten och avlopp men på de områdena ska resultatet vara noll kronor över tid. EEM har mycket stora investeringar på VA--sidan framför sig. Det måste en ny delägare vara med och ta ansvar för, säger källan.

Ann-Sofie Wågström (S) är ordförande i EEM:s bolagsstyrelse. Hon säger att det aldrig gjorts någon riktig värdering av bolaget. 

– Men uppgiften om att det skulle ligga någonstans mellan sex och åtta miljarder kronor låter rimlig, säger hon.

undefined
Ann-Sofie Wågström (S) är ordförande i Eskilstuna Energi och miljö.

Frågan om att sälja hela eller delar av det kommunala energibolaget har inte tidigare drivits av Socialdemokraterna i kommunen. Att partiet nu öppnar för en försäljning ser hon dock inte som något ideologiskt avsteg från tidigare linje.

– Det känns inte så dramatiskt. Om det går i lås är det ett sätt att få loss pengar i ett läge där de ekonomiska utmaningarna blir allt större. Och det handlar ju inte om att sälja ut hela rörelsen, vi kommer ju ändå ha kvar makten i bolaget.

En som riktar skarp kritik mot planerna är Vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui. 

– Det är ett otroligt dåligt förslag och direkt oansvarigt. Bolaget finansierar varje år en stor del av kommunens välfärd med sina stora vinster. Det är även en stolt klenod för Eskilstuna med de stora klimatsatsningar som gjorts och som bidrar till att nå de globala miljömålen. Det viktiga arbetet riskerar att tappa fart.

undefined
Vänsterpartiets gruppledare Maria Chergui är starkt kritisk till planerna på en försäljning av delar av kommunens energibolag.

Hon befarar också att det finns en stor risk för att fjärrvärmetaxan kommer öka om externa ägare kliver in.

– De vill ha större avkastning, det har vi sett när andra kommuner sålt sina energibolag, säger Maria Chergui.

Mot en del-försäljning av EEM talar möjligen bolagets förmåga att år efter år lämna tillbaka delar av vinsten till kommunen. 

För de senaste fem åren, 2017 till 2021, har bolagets resultat efter finansnetto uppgått till nästan 900 miljoner kronor.

När Strängnäs kommun 2021 sålde 80 procent av fjärrvärmerörelsen var priset 1,2 miljarder kronor. 

Om EEM

Moderbolaget Eskilstuna Energi och miljö AB omsatte i fjol 2,25 miljarder kronor och redovisade en vinst på 219 miljoner kronor. Omsättningen för dotterbolaget EEM Elnät AB uppgick till 253 miljoner, och vinsten till 86 miljoner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!