Tidningen har tidigare skrivit om 24-årige Muataz Lafta som flydde från Irak till Eskilstuna 2011. Han började sin skolgång i Sverige på Årbyskolan och redan då närde han drömmen om att bli läkare. Under måndagen var han tillbaka på sin tidigare skola. Denna gång som nyutexaminerad läkare och för att föreläsa om droger.
– Jag pratade om hur beroende skapas och om de vanligaste drogerna som finns i samhället. Alkohol, tobak och cannabis och deras påverkan. Min förhoppning är att jag väckt tankar och nyfikenhet hos eleverna och att de har kunskap nu för att fatta kloka och välgrundade beslut.
Hur känns det att vara tillbaka på skolan?
– Det känns nostalgiskt och jag är tacksam för det. Jag har många goda minnen härifrån och det var här jag skaffade min språkliga grund och kunskap för att gå vidare.
Förra året utsågs han till årets Uppsalastudent och han har även blivit antagen som doktorand inom neurovetenskap på ett forskarprogram vid Uppsala universitet. Nu är målet inställt på att bli neurokirurg, eller hjärnkirurg i vardagligt tal.
– Jag bestämde mig för att bli läkare redan som barn. Jag fick en tidig inblick inom vården på grund av dödsfall i familjen. Sen var det en viss kulturell påverkan också. Jag kommer från en kultur där läkare är det finaste man kan bli.
Eskilstuna kommun har flera gånger de senaste åren tagit prover av avloppsvattnet som visar att staden har ovanligt höga halter av cannabis.
– Som barn visste jag faktiskt ingenting om droger och det har säkert att göra med att jag inte vistats i sådana kretsar. De senaste åren har det varit en skrämmande utveckling där drogbruket gått ner i åldrarna och det har hänt väldigt mycket på kort tid. Att prata om droger i tidig ålder har ett preventivt syfte, säger han och tillägger:
– Drogbruk har inte bara effekt på kroppen utan även det sociala och kan leda till kriminalitet.
Föreläsningarna hölls för skolans åttondeklasser.
– Jag tyckte det var kul eftersom jag lärt mig mycket nytt. Grejer jag inte visste förut fick jag lära mig nu och jag tyckte det var jätteintressant, säger Ana Andrejic.