Alvägens förskola har nominerats och prisats i en rad mattävlingar tidigare. Det var därför ingen direkt skräll när de tidigare i år återigen uppmärksammades med att nomineras i flera kategorier till White guide junior, som sedan nio år korar Sveriges bästa offentliga måltider.
Under en gala som hölls i Helsingborg förra veckan tog förskolans kockar Mats Ohliv och Emma Larsson hem den prestigefyllda titeln Årets skolmaträtt. Den vinnande rätten är en vegetarisk kålpudding som till fullo uppfyllde de krav juryn ställt; att rätten ska vara en favorit hos barnen – samt att den dessutom ska smaka gott, vara hållbar och hälsosam.
– Fantastiskt, roligt och hedrande. Vinsten kom som en chock, säger Mattias Ohliv i en text på kommunens hemsida.
Kollegan Emma Larsson berättar att hon tycker det är inspirerande och roligt att laga mat från grunden.
– Vi tänker mat och andas mat, det är vår luft. Och barnen är en sådan inspirationskälla och dessutom härligt och brutalt ärliga.
Trots att den prisade kålpuddingen uppenbarligen vinner barnens gillande är det en annan rätt som hör till favoriterna berättar Mattias:
–Ska man lyfta en rätt så gillar de allra bäst panerad fisk med potatis och remouladsås.
Så sent som förra året utsågs två av förskolans kockar till "Årets förskolekockar" av White guide junior och köket gick även till final i tävlingen Arla guldko i kategorin "Bästa matglädjeförskola".