I lördags skrev vi om småbarnsmamman Josephine Andersson i Eskilstuna som reagerat över att hennes dotters förskola inte använder hjälm på barnen när de leker med trehjulingar och andra cykelfordon. Hon oroar sig för huvudskador och ifrågasätter att förskolan inte har regler för hjälm, alternativt tar bort cykelleksakerna. Nu har fler föräldrar hört av sig till redaktionen med samma oro. Och de får till viss del medhåll av Jan Schylander, på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Han har skrivit en rapport som heter "Barn och olyckor med leksaker" och som redovisar några leksakskategorier som syns lite extra tydligt i skadestatistiken. En sådan kategori är just trehjulingar. Rapporten visar att ungefär 400 barn per år skadar sig så allvarligt på trehjulingar att de måste få akutvård. De allra flesta barn som skadar sig allvarligt på en trehjuling har gjort det på lekplatsen vid förskolan eller daghemmet. Och hälften av skadorna drabbar huvudet. Värst drabbade är barn mellan ett till fem år. Rapporten är visserligen från 2011, men Jan Schylander tror inte resultatet av rapporten har förändrats.
– Min erfarenhet är att det här ligger stabilt.
Samtidigt, menar Jan Schylander, är frågan om hjälmregler på förskolor inte helt lätt att ta ställning i. Å ena sidan tycker han att det vore klokt av förskolorna att använda hjälm utifrån vad skadestatistiken visar. Å andra sidan har han förståelse för barnomsorgens dilemma, där oron handlar om att barnen ska klättra upp någonstans med hjälmen på och fastna.
– Samtidigt är det betydligt fler barn som slår sig på en cykel än fastnar. Men jag skulle nog inte veta vilken fot jag skulle stå på, om jag var i barnomsorgen. Mitt barnbarn som har en trehjuling har i alla fall alltid hjälm när han cyklar.