– Det är för mycket barn på för lite personal. De anställda är trötta, slitna och känner sig utarbetade. Barnen påverkas såklart negativt av personalens mående, säger en förskolelärare som vill vara anonym.
Bristen på utbildade förskolelärare, stora barngrupper och en stressig arbetsmiljö, det är verkligheten för många förskolelärare som genom #pressatläge och #förskoleupproret tidigare uppmärksammat problemen. Situationen på förskolan Tallåsen i Eskilstuna har tidigare varit på tapeten, något som Eskilstuna-Kuriren skrivit om. Nu slår förskolelärare på en annan förskola i Eskilstuna larm om deras ohållbara situation. På två månader har tio barn rymt från förskoleområdet och de anställda ska, enligt en pedagog, befinna sig i en liknande situation som de anställda på Tallåsen med personalbrist och en stressad arbetssituation.
– Området är ett av de tuffaste i Eskilstuna och barnen kräver mer personal på grund av sin bakgrund, familjesituation och så vidare, säger förskoleläraren.
Förskolechefen är medveten om att barn har tagit sig utanför området men att det ska röra sig om så många som tio stycken känner chefen inte till.
– Det har hänt vid tre tillfällen vad jag vet. Om det har varit ett eller flera barn vid varje tillfälle kan jag inte svara på.
Enligt den anställde har det skrivits incidentrapport varje gång ett barn rymt.
De barn som lämnat gården har oftast setts av andra vuxna i området som kommit tillbaka med dem. Vissa rymningsförsök har även setts i tid av personalen som då har kunnat springa efter.
Enligt en pedagog på förskolan gör barnen ett aktivt val när de lämnar området.
– De är understimulerade och blir inte uppmärksammade nog mycket av personalen. Det är en ohållbar situation. Jag pratar hela tiden med dem om att de inte får lämna området själva, jag är livrädd.
De föräldrar som förskoleläraren varit i kontakt med har även de uttryckt rädsla över situationen.
– Men jag tror inte alla föräldrar är informerade, säger läraren.
För att förhindra att barnen rymmer har förskolan låst en grind som går ut mot parkeringen. En annan kommer hållas stängd under morgon och eftermiddag när det inte är full bemanning. Bredvid den inhägnade gården finns en allmän gård vars staket inte är nog tät och som även är lätt att klättra över. Det är från den gården många barn rymt.
– När vi har påtalat problemet säger ansvariga att det inte är förskolans mark och att det inte är deras ansvar att sätta upp ett annat staket. Det är helt sjuk, vi måste ha verksamhet där för när alla avdelningar är ute på gården samtidigt blir det för trångt, säger en anställd.
Förutom de fysiska åtgärderna berättar förskolechefen att kommunikationen vuxna emellan behöver förbättras.
– Vi har även tittat på rutiner som vi diskuterar nu. Det gäller att kommunikationen mellan pedagogerna fungerar och att vi tittar på hur vi flyttar runt på gården.
Att det ska råda kommunikationsbrist anser inte pedagogen som vittnar om en stressig arbetsmiljö där de anställda känner sig utarbetade. På ett år har åtta förskolelärare valt att säga upp sig.
– Vi tycker inte att vi får gehör när vi påtalar problem. Skyddsrond har genomförts endast en gång, och inga brister eller frågetecken har åtgärdats än. Några gick in i väggen och vi känner hela tiden att vi inte räcker till. Vi får inte heller ta in vikarier och går kort nästan varje dag.