Enligt förslaget, som lämnats in som ett så kallat nämndinitiativ till kultur- och fritidsnämnden, skulle Eskilstunas ungdomar gynnas av att fritidsgårdarna konkurrensutsätts.
– Det skulle bidra till att skapa en effektivare verksamhet med ett brett utbud och hög kvalitet, säger Diyar Alis (L), ledamot i kultur- och fritidsnämnden i ett pressmeddelande.
Tanken är att externa aktörer ska stimulera till nytänkande och innovation. Fritidsgårdarna ska därmed i större utsträckning kunna erbjuda riktade aktiviteter för specifika grupper såsom personer med funktionsnedsättning eller för unga HBTQI-personer.
Partiet vill inte att upphandlingen ska ske utifrån pris utan om kvalitet.
Marie Svensson (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, säger att hon inte ser något behov av att konkurrensutsätta fritidsgårdarna.
– Liberalernas nämndinitiativ ska naturligtvis beredas i vanlig ordning. Dock kan jag redan i det här skedet säga att jag inte ser några som helst vinster i förslaget.
Åtta av kommunens fritidsgårdar drivs i dag av Ung Fritid och mötesplatser. Ett flertal andra gårdar drivs av aktörer som inte ingår i den kommunala organisationen, främst av föreningslivet.
– Den verksamhet som bedrivs på fritidsgårdarna i dag är väldigt bred. Förutom att innehålla fasta programpunkter består en stor del av verksamheten av sådant som ungdomarna själva varit delaktiga i att bestämma.