En affär som i förlängningen är värd flera hundra miljoner kronor kan komma att inledas kommande vecka.
I fokus står två mark- och skogsområden på totalt 21 hektar som ägs av Eskilstuna kommun men via tomträttsavtal nyttjas av Eskilstuna golfklubb.
Ytorna innefattar det som i dag är golfhålen 2-5, öster om Lärkvägen, samt 11-13. De sistnämnda hålen kallas "triangeln" och ligger söder om Skogvaktarvägen.
Mot att Eskilstuna GK frånsäger sig de aktuella delarna av tomträtten får klubben, enligt ett ännu hemligt avtalsförslag som Eskilstuna-Kuriren tagit del av, 32 miljoner kronor.
På måndag håller klubben informationsmöte för medlemmarna, och på onsdag är det extra årsmöte med syfte att överenskommelsen med kommunen ska godkännas.
Ur golfklubbens perspektiv handlar det om att parallellt med att de sju golfhålen avvecklas anlägga nya hål på den tidigare åkermarken längs med Strängnäsvägen och Östra infarten.
Det ekonomiska tillskottet vore välkommet för klubben efter de senaste åren som kantats av tunga investeringar i bland annat nytt klubbhus. Eskilstuna GK avser även att förvandla den forna 18-hålsbanan till en 24-hålsbana, med alternativa sträckningar.
Det finns medlemmar i klubben som är tveksamma till överenskommelsen. Dels ifrågasätts om summan på 32 miljoner verkligen är tillräckligt hög, dels ser man en risk för att klubben inte hinner få en komplett 18-hålsbana i spelbart skick innan de sju hålen måste lämnas.
Enligt det liggande förslaget får Eskilstuna GK nyttja de sju berörda golfhålen fram till årsskiftet 2026/2027.
– Men överenskommelsen säger inget om vad som händer om utbyggnaden av de nya golfhålen inte kan genomföras. Vad händer om något beslut överklagas, eller om det dyker om någon salamander eller fornlämning som försenar eller stoppar planerna? Då riskerar klubben att stå där med bara elva golfhål, säger en medlem i klubben.
Ur kommunens perspektiv är det tillgången till attraktiv, stadsnära, mark som lockar. Med full rådighet över de två markområdena ser man en möjlighet att skapa 80-100 villatomter och ett okänt antal flerbostadshus.
Försäljningen av tomter på golfbanan kan, enligt kommunens beräkningar, inbringa drygt 200 miljoner kronor i försäljningsintäkter.
Daniel Ryttar är exploateringsingenjör på Eskilstuna kommun och är en av dem som varit med och förhandlat med golfklubben.
– Den dialog vi har med klubben är långt kommen. Från kommunens sida handlar uppgörelsen om att få tillbaka rådigheten över delar av den mark vi äger som är strategiskt viktig och som kan användas på bättre sätt.
Han bekräftar att det rör sig om mark på sju av golfbanans befintliga hål som i framtiden skulle kunna omvandlas med ny infrastruktur i form av vägar och bostäder.
Uppgifterna om vad kommunen erbjuder klubben i kompensation vill han inte kommentera.
– Vi har en pågående diskussion som först måste landa i en överenskommelse mellan kommunen och golfklubben, säger Daniel Ryttar.
Inriktning i den avsiktsförklaring som mejslats fram mellan parterna ligger i linje med kommunens översiktsplan där Odlaren pekas ut som utvecklingsområde. I planen framgår att markanvändningen vid golfbanan kan komma att ändras för att i huvudsak utvecklas med cirka 170 nya bostäder.
Att det handlar om småhusbebyggelse överensstämmer även med den politiska majoritetens program där kommunen, under mandatperioden, ska möjliggöra 600 nya villatomter.