AI-teknik ska stoppa våldet i Eskilstuna

AI-teknik, utökad kamerabevakning och avskräckande ljud och ljus. Det kan bli nya grepp i kampen mot brottsligheten i Eskilstuna. "Vi måste försöka göra allt vi kan", säger Josefine Helleday (S).

Josefine Helleday (S) är ordförande i trygghetsberedningen vars presidium har lämnat in flera förslag om tekniska lösningar i kampen mot brottsligheten i Eskilstuna.

Josefine Helleday (S) är ordförande i trygghetsberedningen vars presidium har lämnat in flera förslag om tekniska lösningar i kampen mot brottsligheten i Eskilstuna.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/Niklas Holm/Lisa Hölne

Eskilstuna2023-03-22 15:51

I den politiska majoritetsöverenskommelsen i Eskilstuna mellan S och M var en av punkterna att initiera nya tekniska åtgärder i det brottsförebyggande arbetet. I höst kan det bli verklighet. På tisdag nästa vecka ska kommunstyrelsen klubba igenom ett förslag om att utreda möjligheten att införa en rad nya tekniska grepp.

– Det finns kommuner som är betydligt mindre utsatta för skjutvapenvåld och annan brottslighet än Eskilstuna som har implementerat den här typen av åtgärder, säger Josefine Helleday.

Hon är ordförande i trygghetsberedningen vars presidium (S, M och SD) har sammanställt förslaget till kommunstyrelsen. Det handlar om att utreda möjligheterna och lämpliga platser för AI-teknik samt avskräckande ljud och ljus, att utreda möjligheterna att använda bevakningskameror vid parkeringsplatser i brottsutsatta områden samt att göra detsamma gällande att realtidsbevakning med kommunens kameror.

– Det har gått jättesnabbt fram på det här området, men Eskilstuna har hittills inte annamats av så mycket av den tekniken, säger Josefine Helleday.

undefined
Det finns redan i dag övervakningskameror på olika håll i Eskilstuna. I framtiden kan de bli fler, och smartare.

När det gäller den första punkten är det något som redan har införts på publika platser i Katrineholm. AI-tekniken reagerar på avvikande rörelsemönster i stadsmiljö. Det handlar om allt från att någon får ett hjärtstopp till att det sker en kriminell handling.

Avskräckande ljud och ljus kan till exempel användas i brottsutsatta utrymmen där man vet att det sker kriminell aktivitet och på andra platser som upplevs som otrygga.

– Det kräver en gedigen utredning så att det sker på ett rimligt sätt så det inte försämrar livskvalitén för hederliga människor som rör sig i stadskärnan, säger Josefine Helleday.

undefined
Josefine Helleday (S) är ordförande i trygghetsberedningen.

Hon ser hur man skulle kunna koppla samman AI-tekniken med realtidsbevakningen i en typ av larmkedja så att man snabbare kan få till en insats vid pågående händelser.

– Det finns inte så mycket utvärdering än eftersom att det här en såpass ny teknik, men i det läget vi befinner oss i Eskilstuna måste vi ta alla initiativ vi kan för att pröva nya saker, och ta till vara goda initiativ, säger Josefine Helleday.

Som det ser ut i dag får man bara titta på materialet från kommunens kameror om något särskilt har inträffat.

– All typ av kameraövervakning i en kommun är långt mer avancerad än den borde vara. Bara att få upp en kamera kräver väldigt mycket administration. Det är ett juridiskt komplext område, säger Josefine Helleday.

undefined
En utredning ska göras kring ny teknik som kan användas i brottsförebyggande sifte i Eskilstuna.

Det är med dagens lagstiftning inte tillåtet att sätta upp kameror i förebyggande syfte, det krävs en gedigen incidentrapportering kopplad till en plats innan det kan bli aktuellt. Det har höjts röster från nationellt håll om att ansökningsförfarandet ska göras om, och att kommunerna själva kan få ta över ansvaret när det gäller beslut om kameror.

Debatten kring ökad kameraövervakning med säkerhetsaspekten på ena sidan och den personliga integriteten på den andra har pågått länge. Josefine Helleday tror att det flesta medborgarna i Eskilstuna har en förståelse och acceptans för åtgärder som till exempel kameror. Även om det kan upplevas som att det inkräktar på den personliga integriteten.

– De flesta medborgarna är nog beredda att göra den uppoffringen om det kan leda till en förändring i brottsförebyggande syfte, säger hon.

Vad tycker du om förslaget eller den lokala brottsbekämpningen? Skicka in en insändare här.

Artificiell intelligens

Artificiell intelligens, AI, eller maskinintelligens är förmågan hos datorprogram och robotar att efterlikna människors naturliga intelligens, främst kognitiva funktioner såsom förmåga att lära sig saker av tidigare erfarenheter, förstå naturligt språk, lösa problem, planera en sekvens av handlingar och att generalisera. Det är också namnet på det akademiska studieområde som studerar hur man skapar datorprogram med intelligent beteende.

Källa: umu.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!