– Vi är inne i slutskedet just nu, mer än så kan jag nog inte säga, säger Birgitta Edvardsson, bibliotekschef i Eskilstuna.
Sedan början av 1990-talet har olika städer rumt om i världen tagit initiativ till att under en viss tid bjuda in författare som har problem i det egna landet. I dag har rörelsen breddats och inkluderar betydligt fler som till exempel musiker, bildkonstnärer, serieskapare, översättare, bloggare och andra.
Eskilstuna är en av städerna som ställer upp och ingår sedan i våras i nätverket ICORN (International Cities of Refuge Networks).
Enligt Edvardsson förs nu en dialog om vem som ska få skydd i Eskilstuna. Urvalet sker med hjälp av internationella PEN-klubben och ICORN.
– Vi hoppas att han eller hon kan vara på plats efter helgerna, säger Edvardsson.
För Eskilstunas del innebär åtagandet att kommunen ordnar en bostad åt den skyddsbehövande samt ett månatligt stipendium. Stipendiesumman ligger på omkring 10 000 kronor i månaden.
Utöver det förväntas kommunen hjälpa författaren eller konstnären in i en social gemenskap där han eller hon kan träffa andra kulturarbetare. När andra städer har tagit emot författare har några haft skyddad identitet medan andra har haft en offentlig profil.
I Sverige finns i dag 16 fristäder.