För drygt en vecka sedan kunde Eskilstunaborna se stadens första elsparkcyklar för uthyrning i större bredd. Och först ut var inte något stort internationellt företag.
– Jag var ute och körde bil i stan en kväll och då slog det mig att jag skulle göra det här. Jag ringde Reveh och frågade om han ville köra och sen var vi igång, säger Marvin Hanna, ordförande och delägare i Swift mobility.
Han förklarar att de stora jättarna inte vill satsa på småsmulorna, det vill säga Eskilstuna.
– Vi är födda och uppväxta här och har sett dessa elsparkcyklar i Stockholm och Göteborg. Nu var det dags för Eskilstuna, säger Reveh Slewa, vd och delägare i Swift mobility.
De säger att det ska vara enkelt att ta sig fram i stan och deras elsparkcyklar är lösningen.
– Mobilitetslösningarna har inte uppdaterats i Eskilstuna på många år så det var dags nu, menar Marvin Hanna.
De har till en början placerat ut ett mindre antal fordon i stan.
– Men en expandering är redan på gång, vi har ett antal ute för att se hur marknaden ser ut. Det kommer att komma fler elsparkcyklar till sommaren, säger Reveh Slewa.
Hur har Eskilstunaborna regerat på denna satsning?
– Hittills har folk reagerat positivt, både på Facebook och de vi har träffat. Många undrar vilka det är som har kommit hit, säger Marvin Hanna och fortsätter:
– Vårt mål är att ha koll på elsparkcyklarna så att det är ordning och reda hela tiden. Detta ska vara en utveckling av Eskilstuna, vi vill undvika det motsatta.
De första elsparkcyklarna ställde de ut den 4 maj.
– Vi inte har några specifika utgångsplatser som det är just nu. Vi ställer ut centralt där det är mest rörelse, som vid Mälardalens högskola, Fristadstorget och centralstation, förklarar Marvin Hanna.
Killarna hämtar och underhåller fordonen helt själva.
– De går cirka 40-45 kilometer på en laddning, det beror på väglag och vikt. Hastigheten är max 20 kilometern i timmen för att klassas som cyklar, det förenklar en hel del med regler, förklarar Reveh Slewa.
För att hyra en elsparkcykel måste en app laddas ner till telefonen där information om användning finns.
– Just nu kostar det tio kronor i upplåsningsavgift och sen 2,5 kronor i minuten då man använder den. Det blir sällan längre sträckor i stan så det blir inte så dyrt. Du kommer till Munktell från Fristadstorget på cirka 20 kronor, avslutar Marvin Hanna.