Fortifikationsverket satsade på rekrytering trots nedläggningshot

Att hitta rätt medarbetare är avgörande för en verksamhet, men det är lättare sagt än gjort. På seminariet "Framtidens rekrytering" lyftes frågan om hur man hittar rätt kompetens.

drag Framtidens rekrytering MB.jpg

drag Framtidens rekrytering MB.jpg

Foto:

Eskilstuna2014-06-03 16:44

Att hitta rätt person till jobbet anser vissa är svårt. På tisdagen samlades hr-personal och rekryteringsspecialister från såväl kommun, landsting och näringsliv i Munktell Science Park för ett seminarium på temat "Framtidens rekrytering". Arrangör var rekryterings- och bemanningsföretaget Work Agent.

En av föreläsarna var Roger Thörnstrand, hr-specialist på Fortifikationsverket som är en Eskilstuna-arbetsgivare som har haft det tufft genom åren och varit tvungna att arbeta grundligt med sitt kompetensbehov. Trots stora pensionsavgångar och år av nedläggningshot har myndigheten lyckats vända sin negativa utveckling, bland annat tack vare en grundlig kartläggning av kompetensbehovet. I början av december 2013 som Regeringen kom med beskedet att Fortifikationsverket blir kvar.

– Vi gjorde ett gediget arbete för åtta, nio år sedan där vi tittade på vad det var för kompetenser vi behövde – vad vi hade och vad vi behöver i framtiden, säger Roger Thörnstrand, hr-specialist på Fortifikationsverket.

Man definierade tre grupper av kompetenser: stödkompetenser, nyckelkompetenser och kärnkompetenser.

– Jag som är hr-människa är en typisk stödkompetens. Jag är lätt att hitta och ersätta. Nyckelkompetenserna, som drifttekniker, är svårare. Kärnkompetensen är de extrema specialisterna som kan vara väldigt svåra att hitta.

Vid kartläggningen lät Fortifikationsverket personalen vara delaktiga vid utformningen av kompetensbehoven.

– En drifttekniker vet själv vilken kompetens som behövs inom det egna arbetsområdet.

Myndigheten står inför en omorganisation och hur organisationen kommer att se ut i framtiden kan inte Roger Thörnstrand svara på, men man har fortfarande stora pensionsavgångar att hantera. Var tredje av de dryga 120 medarbetarna i Eskilstuna kommer att gå i pension de kommande åren.

Eskilstuna har varit svårt att rekrytera i, enligt Roger Thörnstrand, framför allt på grund av nedläggningshotet. Men tillgången på stödkompetenser och nyckelkompetenser anser han som god. Däremot är specialisterna svåra att hitta.

– Vi kan inte förvänta oss att hitta dem här. Kanske inte ens i Sverige. Men vi kan heller inte sitta och vänta på att rätt kompetens kommer till oss och i de fallen får vi sänka kraven och se till att kompetensutveckla personen.

Fortifikationsverket arbetar också mycket med olika slags karriärmöjligheter.

– Alla vill inte bli chefer så vi arbetar mycket med specialisering. Utveckling är för alla men karriär är inte för alla, säger Roger Thörnstrand.

En annan som talade på seminariet var kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

– I Eskilstuna går 7 000 personer utan jobb. Det är ett systemfel när man inte hittar rätt person till jobbet trots arbetslöshet, och det är ett hot mot en verksamhets utveckling att inte hitta rätt personer, säger Jimmy Jansson.

– Det är både individens och samhällets ansvar att se till att rätt kompetens finns. Då vinner alla på det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om