Beslutet att dra in fältgruppen för unga i utsatta områden togs under senvåren eller tidig höst 2018. Det säger Christina Andersén, enhetschef för socialförvaltningens förebyggandeenhet. Samma höst avvecklades gruppen helt.
Ett halvår senare, i mars 2019, fick Lotta Jonsson (KD), andre vice ordförande i socialnämnden, ett mejl från en gymnasielärare som uttryckte sin besvikelse över beslutet. Hon fattade ingenting.
– Jag tänkte: Vadå? De jobbar ju för fullt. Jag kontaktade nämndens ordförande som svarade att det bara var ett rykte. Sedan fick vi höra att det pågick en omorganisation. När jag frågade vad den handlade om blev svaret att alla hade slutat, säger hon.
Över 15 månader senare har situationen, enligt Lotta Jonsson, fortfarande inte klarnat.
– Några fältarbetare finns bevisligen inte i praktiken. Jag vet inte hur många gånger vi efterfrågat svar från socialchefen och områdescheferna. Det är som att man inte vill prata om den här frågan. Vi är ansvariga, men jag har ingen aning om vad som händer.
Även Helen Wretling (L), ledamot i nämnden och själv före detta fältarbetare, hörde talas om att fältgruppen avvecklats på annat håll än genom nämnden, som därefter tog upp frågan vid ett sammanträde.
– Förvaltningschefen sa då att fältarna inte alls var borta och förklarade kort att man hade omorganiserat till något som hette Vägvalet (verksamhet för unga vuxna som befinner sig i kriminalitet, reds. anm.). Senare förstod jag att det inte alls går att jämföra med hur fältare ska arbeta, säger hon.
Socialnämndens ordförande Göran Gredfors (M) minns inte mejlväxlingen med Lotta Jonsson. Han menar däremot att nämnden hela tiden informerats om turerna kring fältgruppen.
– De som påstår att de inte har fått information har antingen skitdålig närvaro, eller också har de sovit sig genom nämnderna, säger han.
Enligt Jimmy Jansson (S) finns ett beslut om att kommunen ska ha fältarbetare och pengar avsatta.
– Det ligger fast. Men själva genomförandet har lämnat en hel del övrigt att önska, säger han.
Enligt Göran Gredfors drog socialförvaltningen en annan slutsats.
– Förvaltningen kom fram till att det inte var effektivt att ha en fältgrupp. Det förebyggande arbetet är viktigare än att polisen ska ha någon att ringa på kvällen.
På vilket sätt var det ineffektivt?
– Fältgruppen funkade inte av olika anledningar som jag, som politiker, inte kan gå in på. Förvaltningsledningen kom till mig och sa att vi måste omorganisera oss, att det är effektivare och bättre. Då måste jag lita på det.
Stämmer det att alla sade upp sig?
– Det är inget jag minns. Vad jag vet är att det inte gick att få ihop en grupp på åtta personer.
Varför?
– Ingen aning, jag anställer inte. Men det gick inte att rekrytera.
Fältgruppen sjösattes våren 2016 och delade sin tid mellan skolor och uppsökande arbete i utsatta områden. Tanken var att följa ungdomarna både i och utanför skolan för att bygga relationer och tidigt fånga upp unga på väg in i kriminalitet. Minst två fältarbetare fanns i tjänst fram till midnatt lördagar och söndagar, och till 22 två till tre vardagskvällar i veckan.
I dag anställer kommunen vad man kallar förebyggande socialsekreterare i stället för fältarbetare. Enligt enhetschefen Christina Andersén handlar det om ”kompetenshöjning”. I övrigt, säger hon, är arbetsuppgifterna likartade.
– Essensen i det som benämns fältarbete gör vi. Vi jobbar uppsökande och utåtriktat i samverkan med de naturliga aktörerna i området. Vi jobbar dagtid, kvällstid och helger vid behov. Socialtjänsten ska inte vara en naturlig, men lättillgänglig, del i medborgares liv. Vi ska komma in som ett komplement och ge stöd och hjälp.
Vad innebär ”vid behov”?
– Det har varit mycket på gruppnivå, men leder ofta vidare till individuella kontakter, i samband med riktade aktiviteter. I sommar är vi till exempel ute på alla sommartorg.
Hur ofta och vilka tider är de ute i områdena på vardagskvällar?
– Det är också utifrån behov och efterfrågan. Vi är måna om att möta medborgarna. Vad önskar de, när behöver de ses?
Rekryteringen till kriminella gäng som det pratas mycket om sker väl främst i andra sammanhang än vid stora evenemang och aktiviteter – finns det inte ett behov av en mer regelbunden närvaro?
– Det tänker jag att vi fångar upp dagtid också. Vi kan omöjligt finnas där dygnet runt, alla dagar i veckan.
Har närvaron försämrats sedan fältgruppen drogs in?
– Jag har jättesvårt att djupdyka i vad deras kvälls- och helgarbete ledde till. Däremot får vi väldigt fin feedback från både Ung fritid och Barn- och ungdomsförvaltningen.
Socialchef Mehmed Hasanbegovic har avböjt att svara på tidningens frågor och hänvisar till en insändare som publiceras i tidningen på måndag. Under fredagen meddelade kommunen att Hasanbegovic lämnar sin tjänst.