Förvandlingen i Eskilstuna: 78 isbanor har försvunnit

För tio år sedan hade Eskilstuna 30 kommunala isbanor.
Nu finns bara två kvar för den som vill åka skridskor på sportlovet.
– Då fanns inga datorer utan det var isbanan som gällde efter skolan, säger den pensionerade ismakaren Hans Olofsson.

Hans Olofsson har på en karta markerat isbanor och ishockeyrinkar som han minns att åkeriet spolade på uppdrag av kommunen.

Hans Olofsson har på en karta markerat isbanor och ishockeyrinkar som han minns att åkeriet spolade på uppdrag av kommunen.

Foto: Joachim Sorbe

Eskilstuna2025-02-21 07:31

– Alla skolor hade en isplan. Sedan var det fotbollsplaner och bostadsområden. Det var mycket folk ute förr. Sedan vart det neddragningar på banor, säger Hans Olofsson som idag är pensionär. 

Under mer än 40 år sysslade han och hans medarbetare på familjeföretaget Olofssons Åkeri AB med att spola isar och hockeyrinkar runtom i Eskilstuna på uppdrag av kommunen. Spolningen började ofta vid nyår och pågick till och med sportlovet. 

– Först plogade man upp banan så att du får en vall runt. Det är bra att göra innan tjälen fryser till för mycket i backen. Det var i regel grusplaner. Sedan spolade man med lastbil runt där ända tills vi fick upp en is. Det tog i alla fall en vecka innan du hade en is, säger Hans Olofsson. 

undefined
Vid Skiftingehus var det full aktivitet på isen som Hans Olofsson spolade.

Kommunen spolade även sex ishockeyrinkar under 60-, 70- och 80-talen: Tunavallen, Kjula IP, Hällby IP, Fröslundaparken och Västermo skola. 

– Då var tre bilar och tre traktorer ute varenda natt. Vi hade två bilar och sedan var det en annan entreprenör också som var med och körde. Kommunen höll med traktorer som plogade och sopade innan vi skulle spola. 

På 1970-talet fanns det fler än 80 kommunala isar i Eskilstuna. 

– Det var en i varje kvarter kan man säga. Det var fullt på isarna. Man vart uppskattad när man kom och det var ett jätteroligt arbete att hålla på med, säger Hans Olofsson. 

På 1980-talet minskade antalet isar till 65 och i januari 1986 skrev tidningen Folket att endast cirka 35 isar skulle spolas den vintern eftersom kommunfullmäktige beslutat att stryka ett 30-tal isar av besparingsskäl.  

– På 60-, 70-, 80-talet körde vi bara på nätterna, men sedan skulle det sparas in pengar så då vart det bara dagtid någon gång på 80-talet, säger Hans Olofsson. 

undefined
Isen i Ärnaparken prepareras av en lastbil utrustad med vattentank och borste.

2002 spolade kommunen 22 isar runtom i Eskilstuna och att det var uppskattat av invånarna gick inte att ta miste på. När Eskilstuna-Kurirens reportageteam med Anne-Lie Andersson och Tommy Larsson besökte Brunnsbacken i samband med att Hans Olofsson spolade isen där träffade de barn och personal från Barnens förskola. 

– Vi är här så gott som varje dag, sa fröken Marie Qvarnström när hon blev intervjuad och fortsatte: 

– Vi är så tacksamma att vi har en isbana så nära, det är verkligen en skojig aktivitet. 

undefined
På den här tidningsbilden från 2002 syns Hans Olofsson när han fixar isen åt barnen på Brunnsbacken.

Så sent som vintern 2012-2013 spolade kommunen 31 isar i Eskilstuna. 

För cirka tio år sedan upphörde Olofssons Åkeris uppdrag att spola isar åt kommunen. 

– Efter det körde väl kommunen någon vinter och spolade ett par planer, men nu har det inte varit något på flera år, säger Hans Olofsson. 

undefined
Hans Olofsson har på en karta markerat isbanor och ishockeyrinkar som han minns att åkeriet spolade på uppdrag av kommunen.

Han har sålt en av sina spolbilar till kommunen som använder den vid isstadion. En annan spolbil har han kvar i sitt garage som veteranbil. Enligt Hans Olofsson finns det två skäl till att kommunen nästan har slutat med att spola isar åt allmänheten. 

– Det är så osäkert med kylan så att man har väl inte tordats dra igång och spola upp. Då smälter det i regel. Det var väl ett av skälen och sedan var det att de vill dra ner på kostnaderna. 

I vinter spolar kommunen endast två isar: isstadion och den lilla isen på Fristadstorget. Skolbarn och andra som vill åka skridskor behöver ta sig till de platserna.

undefined
I tidningen Folket kunde man i början av januari 1987 läsa att Hans Olofsson spolade vinterns första is på Eskilshemsplan.

Kristján Andrésson är enhetschef för utomhusarenor och friluftsliv på kommunens kultur- och fritidsförvaltning, KFF.

– KFF kommer inte att besörja fler platser än isstadion och Fristadstorget, skriver han i ett mejl till Eskilstuna-Kuriren.

Kristján Andrésson uppger att det är vädermässiga och ekonomiska förhållanden som ligger bakom att kommunen inte spolar lika många isar som tidigare. 

– Väderleken och ekonomiska resurser inom kommun. 

Hans Olofsson tycker att det är lite tråkigt att kommunen inte spolar så många isar längre. 

– Det är tråkigt för ungarna, säger han. 

– Kommunen skyller på milda vintrar, men det spelar ju ingen roll. Det har varit kalla vintrar och de har inte kört i alla fall. 

undefined
Hans Olofsson har kvar den fina lastbilen från 1969 som han använde för att spola isar. "Det är en Scania L76. En tippbil med vattentank på flaket", säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!