Fotbollsklubben bekämpar hedersförtryck med idrott: "Finns ljusglimtar i misären"

Genom fotboll – och evidensbaserade övningar – ska yngre tjejer inom hederskulturer och socioekonomiskt utsatta områden, både bli tryggare och få bättre självförtroende. Och enligt Eskilstuna United kan de se att metoden faktiskt fungerar.

Foto:

Eskilstuna2018-11-22 19:11

Integrationsprojektet, som går under namnet Ronjabollen, är inte en ny företeelse. Det skapades redan femton år sedan i Gottsunda – ett särskilt utsatt område – utanför Uppsala av organisationen Tris – tjejers rätt i samhället. De tog fram ett unikt metodverktyg för att hjälpa unga kvinnor att bland annat ta sig ur olika typer av hedersförtryck.

Emre Gürler, en av drivkrafterna i projektet, poängterar hur viktigt det är att just jobba utifrån evidensbaserade metoder för att det inte ska falla platt.

– Kompetensnivån kring ämnet är nästan obefintligt. Man vet vad det innebär, men att se föreningslivet som en del att ta sig in i Sverige, det är något vi tycker att vi lyckats med. Det finns mycket att ta därifrån, men då får det inte vara något spontant och ogenomtänkt, säger han.

Klubben har redan hunnit komma ut till Ärstaskolan och Årbyskolan under våren, där tjejer i åldrarna 8 till 14 deltagit i särskilda värderingsövningar samt spelat fotboll tillsammans. Går allt som det ska står Lagersbergsskolan näst på tur som under hösten fått besök av A-laget, som också är inblandade i Hjärta United och Ronjabollen.

Övningarna, totalt 17 stycken, tar bland annat upp frågor som heder, kärlek och våld i nära relationer.

– Det är ämnen som man kanske aldrig tar upp vare sig i hemmet eller i skolan och inomhushallen finns ingen insyn från män, bröder eller kusiner. Däremot har vi föräldrarnas godkännande.

Klubben samarbetar med flera andra aktörer som till exempel Polismyndigheten och det nationella centret mot hedersförtryck, som drivs av Östergötlands länsstyrelse. Därutöver stöttas Eskilstuna United av en mängd olika sponsorer i Södermanlandsregionen. Förhoppningen är att kunna inspirera och involvera andra och att utöka det befintliga samarbetet med Eskilstuna kommun.

– En aktör klarar inte av det här ensam, och det är därför som vi också samverkar med flera andra. Nästa år kommer jag sitta med i ett större nätverk i Europa på Uefa-nivå där vi kommer plocka in andra erfarenheter från hela Europa. Vi måste höja blicken för att bekämpa den här tuffa samhällsutmaningen och då måste vi ta hjälp utifrån, både nationellt och internationellt.

I slutändan är målet att de unga tjejerna ska komma ut – stärkta och tryggare med sig själva – till det övriga föreningslivet i Eskilstuna.

– När det sker och när vi lyckats med det ger det oss en otrolig kraft; att vi kan få ut tjejer från dessa socialt utsatta områden. Då är allt möjligt och det finns ljusglimtar i den här misären. Men det är en riktigt tuff fråga och det här handlar om att ta ansvar. Ansvar att se långsiktigt på målgruppen som befinner sig utanför samhället. När man väl initierat något måste man vara uthållig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!