Frågan om Amazons reservkraftsbränsle avgjort i domstol

Amazon Web Services får själv avgöra vad reservkraftsaggregaten ska drivas med. Miljödomstolen stryker villkoret som möjliggör fortsatt användning av fossil diesel.

Utöver AWS:s svenska anläggningar i Eskilstuna, bilden, Katrineholm och Västerås finns ytterligare drygt 170 datacenter i världen.

Utöver AWS:s svenska anläggningar i Eskilstuna, bilden, Katrineholm och Västerås finns ytterligare drygt 170 datacenter i världen.

Foto: TT/Amazon/Jens Werner

Eskilstuna2021-03-28 17:56

2018 drog verksamheterna vid Amazon Web Services (AWS) nybyggda datacenter i Eskilstuna, Katrineholm och Västerås igång. I anläggningarna hanteras molntjänster som datalagring och nätverk åt kunder i hela Norden.

Serverhallarna kräver stora mängder el och inte minst, tillgång till reservkraft, om anläggningarna skulle drabbas av strömavbrott.

På de tre orterna har därför Amazon villkorade tillstånd för dieseldrivna reservkraftsgeneratorer med en tillförd effekt om upp till 400 megawatt.

Tillstånden gavs i en deldom i mark- och miljödomstolen 2018 som innehåller sju villkor. Ett av villkoren som handlar om vilket bränsle reservkraftsgeneratorerna ska drivas med, sköts dock upp under en prövotid, och bolaget fick i uppdrag att utreda lämpliga alternativ. 

Ett krav var dock att den valda bränsleblandningen skulle bidra med lägre utsläpp av kväveoxider, svaveloxider och partiklar än vanlig fossil fordonsdiesel.

I torsdags meddelade mark- och miljödomstolen att prövotiden avslutas i enlighet med Amazons yrkanden. Och bränslefrågan lämnas åt sitt öde.

AWS:s har låtit testköra generatorerna med alternativa bränslen och kommit fram till att HVO (ett icke-fossilt bränslesubstitut som innehåller vegetabilisk olja) är det enda som skulle kunna vara aktuellt som alternativ till diesel.

Något bindande villkor att faktiskt använda det förnybara bränslet, som sägs vara 20 procent dyrare än diesel, finns dock inte. 

Amazon anför att vissa avvikelser måste utredas vidare för att generatorleverantören ska kunna certifiera HVO-användningen, och därmed garantera tillförlitligheten.

AWS menar även att den i dagsläget goda tillgången på HVO skulle kunna minska drastiskt vid ett storskaligt strömavbrott. De nuvarande riskerna ur ett driftsäkerhetsperspektiv gör sammantaget att Amazon vill skippa villkoret om bränsleform. 

Och miljödomstolen håller med. 

Miljödomstolen har tagit fasta på att AWS avser att öka användningen av förnybara bränslen när det är möjligt, men accepterar det inte ska ske till priset av att man äventyrar anläggningarnas driftsäkerhet.

Av de årliga miljörapporter som tillståndspliktiga verksamheter är skyldiga att upprätta kommer det att framgå vilka bränslen och bränslemängder som  AWS använt. Rapporterna ska även visa hur arbetet med att effektivisera energianvändningen fortlöper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!