Fråga:
Hur ser du på att ge barn vegetarisk mat? Jag är själv vegetarian, och vill att mina barn ska vara det också. Men det verkar som att man bemöts olika beroende på vilket BVC man går hos.
LINA
Visst kan man ge barn vegetarisk mat! Med vegetarisk mat gissar jag att du menar lakto-vegetarisk kost, dvs. att man ger mat både från växtriket och mjölkprodukter. Det man ska tänka på är att vara noga med att barnet får i sig tillräckligt med järn och protein. Protein får barnet i sig från baljväxter och mjölkprodukter. Man kan även från sex månaders ålder ge quorn och sojaprodukter som innehåller protein. Vegetarisk mat innehåller mindre järn än normalkost. Spädbarn har stort järnbehov, därför är det viktigt att ge barnet industritillverkad välling eller gröt som är järnberikade. Man bör ge barn som är under två år 1 till 2 portioner industritillverkad välling eller gröt varje dag för att tillgodose järnbehovet. Man kan tänka på att dessutom ge barnet järnrika grönsaker som t.ex. broccoli. C-vitamin är bra att ge ihop med järnrika livsmedel, för de hjälper kroppen att ta upp järnet ur maten. En kiwi till efterrätt är bra för barnet!
Fråga:
Fick du alla sprutor du skulle ha när du var liten eller tycker du att dina föräldrar kunde ha skött det bättre, nu när du ser tillbaka?
SVEN
Mina föräldrar följde det vaccinationsprogram som erbjöds på 70-talet när jag växte upp. Vaccinationskorten är sparade så jag vet hur jag är vaccinerad. Jag anser att det är viktigt att vi vaccinerar våra barn utifrån det vaccinationsprogram som Socialstyrelsen tagit fram. Detta för att undvika epidemier i framtiden. Det är lätt att glömma bort att de sjukdomar vi vaccinerar mot fortfarande existerar, men vi ser ju att mässlingen sprider sig ute i Europa och att Tyskland haft många fall. I Sverige vaccinerar vi barn vid 18 månaders ålder mot bl.a. mässlingen, men det kan vara bra att veta att det går att vaccinera från 9 månaders ålder om man ska ut och resa i Europa. Hör då av er till er BVC så hjälper de till!
Fråga:
Har grannar som alltid ger vika för sina barns krav om de skriker tillräckligt mycket och länge. Först säger de nej flera gånger till glass som exempel, när ilskan trappats upp kommer till slut ett ja. Detta drabbar även oss eftersom barnen är mycket här och ständigt tjatar på oss också.
Båda barnen går i förskolan. Vad tycker du om tjat som lönar sig och barn som blir därefter?
TRÖTT GRANNE
Barn är smarta och om de märker att det lönar sig att tjata så tjatar de för att få sin vilja igenom. Så fungerar det, men för att få ett slut på tjatet krävs det att föräldrarna är konsekventa och får barnen att förstå att ett nej är ett nej. Jag tror att det är bra att bekräfta barnets känsla, säga ”Jag förstår att du är sugen på en glass, men du får ingen för vi ska snart äta”. Det är också viktigt att båda föräldrarna håller samma linje, att de har pratat ihop sig och ingen ger vika. Detta är ju lättare sagt än gjort eftersom vi bara är människor. Grannarnas barn måste känna sig väldigt trygga hemma hos er om de tjatar på er lika mycket som på sina föräldrar!
Fråga:
Har en ettåring som älskar jordgubbar och alla andra bär och frukter.
Märker ibland att huden är röd och flammig efter att hon ätit exempelvis jordgubbar, sannolikt en reaktion alltså. Men eftersom det inte verkar klia eller besvära har jag låtit henne fortsätta med gubbarna, tänkt att det positiva med vitaminer och matglädje väger över. Kan det vara farligt eller trigga igång mer eller värre allergier?
HÄLSAR MAMMA
Det här är jättesvårt att svara på. Allergi och överkänslighet är två olika saker. Att barn är överkänsliga mot det ämne som ger röda livsmedel dess färg är mycket vanligt. Barnet får då röda prickar runt munnen av t.ex. tomat, paprika eller jordgubbar. Om det inte verkar klia eller besvära henne på något annat sätt tror jag som du att det är bra med de vitaminerna jordgubbarna tillför. Denna överkänslighet brukar växa bort när barnet blir större. Jag är tveksam till att jordgubbarna kan trigga igång en allergi eftersom din dotters besvär är så pass lindriga. Om du känner dig orolig, föreslår jag att du kontaktar din BVC-sköterska för en eventuell utredning
Fråga:
Hur kommer det sig att så många föräldrar idag inte skyddar sina framför allt små barn från solen? Hur arbetar mödra- och barnavårdscentraler med information?
ANNA
På BVC informeras föräldrar om att barn inte ska vistas i solen oskyddade. När det gäller spädbarn är det viktigt att de använder solhatt med ordentligt brätte samt att de har tunn långärmad tröja och byxa som skydd om de ändå vistas i solen. Om barnet ska sova kan vagnen placeras i skuggan och då kan barnet ligga i bara blöjan. Äldre barn som leker i solen ska smörjas med solfaktor 50 eller använda skyddande kläder
Fråga:
Kan barn som bor varannan vecka hos sina föräldrar få hjälp med kosthållningen via skolan? Barnen är 9 och 11 år och lider av övervikt.
SOCKERBOMBEN
Barn som väger för mycket behöver få hjälp med att komma tillrätta med sin övervikt innan de blir för stora. Övervikt handlar oftast om att det krävs en livsstilsförändring för att nå en bestående viktminskning Då behöver man blanda in hela familjen och se över kost- och motionsvanorna. Ofta förknippas mysstunder med familjen med någonting gott att äta. Detta kan vara en utmaning att förändra. En mysig stund ihop med föräldern kan ju handla om att man upplever något tillsammans, sticker ut och cyklar, åker till badhuset eller går ut i skogen. Jag tror att det är viktigt att föräldrarna har en gemensam linje när det gäller barnens kosthållning. Man kanske behöver förändra sin livsstil en hel del och barnen behöver föräldrarnas hjälp för att klara av detta. Du skriver att barnen är 9 och 11 år och då kan man som förälder höra av sig till skolsköterskan för att få råd och hjälp. Hon är van att handskas med dessa frågor och kan hjälpa barnen med ytterligare kontakter.
Fråga:
Min lilla dotter som är en månad gammal verkar ha lite ont i magen då och då. Jag funderar nu på om det kan bero på den mat jag äter/dricker. Om hon får magknip/är allergisk mot något ämne som hon får via modersmjölken när jag ammar? Har du förslag på födoämnen som jag absolut ska undvika för att bebisen jag ammar ska må så bra som möjligt?
EVA
En bebis som är en månad besväras ofta av magknip. Detta är mycket vanligt och beror på olika saker. Tarmen har ännu inte byggt upp alla goda bakterier som ska finnas där, man kan säga att tarmen är lite omogen. Men du ammar och det är bra! Amningen bidrar till att de goda tarmbakterierna byggs upp snabbare. När du ammar din dotter kan hon svälja luft som orsakar magknip. Det är bra om du försöker rapa henne efter varje måltid. Det är inte alltid det lyckas, men ge henne en chans. Du kan också prova att massera hennes mage ett par gånger dagligen för att hon lättare ska kunna bli av med luften. Din BVC-sköterska kan visa hur du ska göra. Skulle detta inte hjälpa kan du köpa Minifomdroppar på apoteket som du ger innan varje måltid. Självklart kan din dotter påverkas av det du äter och du kan undvika livsmedel som du själv får ont i magen av eller gaser av. Vanliga sådana livsmedel är kål, lök och mjölkprodukter. När din dotter har mycket magknip kan du försöka tänka efter vad du ätit och undvika det, eller i alla fall minska mängden. Jag tycker att du ska vara försiktig med att förändra din kost för mycket, för min erfarenhet är att de flesta barn har magknip då och då och det är normalt. Om man förändrar sin kost för mycket kan det vara svårt att veta vad man ska äta och det ställer till bekymmer, många gånger i onödan. Ät det du själv tycker om, i lagom mängd. Undvik ett födoämne om det är uppenbart att din bebis inte mår bra av det. Lycka till!
Fråga:
Hur gammalt bör barnet vara för att man ska kunna börja potträna?
LILLA MAMMAN
Att sluta använda blöja är en fråga om mognad. Många barn kan bli torra i två- till treårsåldern, men det är väldigt individuellt. Man kan börja potträna tidigare än så om barnet är med på noterna men om barnet inte är moget för potträning är det ingen idé att hålla på. Man ska aldrig tvinga sitt barn att sitta på pottan eller toaletten eller skälla på barnet när det händer en olycka. Då känner sig barnet misslyckat. Det är i så fall bättre att ta en paus och återuppta träningen efter några veckor
Fråga:
Ska man hålla barn som har feber inomhus och leka?
LILLA MAMMAN
Barn kan vara opåverkade trots att de har feber. Man behöver inte hålla barn inomhus när de har feber utan orkar de vara uppe kan de vara ute, men de ska ta det lugnt. Mindre barn med måttlig feber kan sitta i vagnen på promenad om vädret är ok.
Fråga:
Jo jag undrar: använder man talk/puder i dag i kroppsvården av nyfödda eller är det bara krämer/oljor som gäller? På "min tid" var det så vanligt med talk, men det känns som man inte använder det längre.
MORMOR
Visst var talk mer vanligt förr i tiden, men det säljs fortfarande och används en del. Mer vanligt är dock att man använder olika slags krämer för att skydda huden från avföring och urin.
Fråga:
Min dotter är nästan 2 år, men säger bara enstaka ord. Är det normalt?
SARA
Att en tvååring endast säger några enstaka ord är normalt. Först i två- till treårsåldern förväntas barnet att prata i meningar på minst tre ord. Barnet ska då också tala om sig själv som jag. Finns föräldraoro för språkutvecklingen när barnet är tre år remitterar BVC-sköterskan till logoped om föräldrarna vill det.
Fråga:
Jag har en son som är 3,5 år och som äter ganska dåligt. Kan/bör jag ge honom vitaminer? Jag var på apoteket och letade efter vitaminer för barn, men det finns bara från 4 år.
UNDRANDE
Näringsbrist är sällsynt i Sverige. Friska barn behöver inte tillskott av vitaminer och mineraler även om de är smala och väger lite (förutom D-vitamin upp till 2 års ålder). Barn som tillhör riskgrupper, till exempel för tidigt födda barn eller barn som äter vegetarisk mat kan ibland behöva tillskott av järn. Det är vanligt att man som förälder blir orolig när barnet inte äter ordentligt. Ibland är oron befogad, men oftast inte. Det kan vara svårt att tro att det lilla mitt barn petar i sig ska räcka i näringsväg att växa på, men oftast är det så. I ditt fall är det svårt att svara på om din pojke växer som han ska. Hör av dig till BVC för en viktkontroll. Barn som faller ur sin tillväxtkurva brukar utredas via barnkliniken.
Fråga:
Min son, som är ett och ett halvt år gammal, brukar äta sand när han är ute i sandlådan. När man sedan byter blöja på honom morgonen efter är avföringen uppblandad med sand. Är det farligt?
HELENA
Att barn äter sand är faktiskt ganska vanligt men det är inte farligt. Risken att få mask i magen ökar sannolikt men det märker du om det börjar klia i rumpan på din pojke. Receptfri medicin mot mask i magen finns på apoteket.
Fråga:
Vad har du för syn på förhållandet husdjur/bäbisar? Hur ska man förbereda sitt husdjur för att det kommer in en ny medlem i hushållet? Finns det något speciellt man ska tänka på när det gäller katter och hundar - och nyfödda?
ERIK 32
Det finns olika åsikter om djur och barn. En del menar att husdjur gör barn mer tåliga mot allergier, andra säger att husdjur ökar risken för att barn blir allergiska. Jag tror att det är svårt att förbereda sin katt eller hund på att en ny familjemedlem ska flytta in snart, men jag tycker att det är viktigt att bebisen har en sovplats där inte katten eller hunden får vara. Detta för att barnet inte ska behöva ha hår från djuret i sin säng och ännu viktigare, djuret ska förbjudas att ligga i bebisens säng för att undvika att bebisen hamnar under djuret med risk för kvävning.
Fråga:
Hur är det med småbarn och allergier? Måste man tänka på något speciellt? Måste man dammsuga extra mycket bara för att familjen fått tillökning? Eller är det inte så att barnen härdas om man har ”lite skit i hörnen”?
NADJA
Att små barn har någon form av allergi är väldigt vanligt i vårt land. Det är något i vår moderna livsstil som gör att allergierna ökar. Vad är dock oklart. Det är svårt att förhindra allergier genom att dammsuga lite extra eller för den delen ha lite skit i hörnen. När barnet är litet kan man genom att amma ge barnet ett visst skydd mot eksem och viss födoämnesallergi. Om barnet utsätts för tobaksrök eller bor i en bostad som är fuktskadad eller har bristande ventilation ökar risken för att barnet får luftvägsallergi. Om man undviker detta kan man alltså förebygga dessa bekymmer.
Fråga:
Barn och TV - det ständiga dilemmat. Hur mycket ska barnen få titta på TV tycker du?
ELVIS
Jag undrar om du har några synpunkter på barn och datorspel? Vad är bra och dåligt tycker du? Hur länge kan ett barn i skolåldern sitta vid datorn och spela datorspel?
ANNA 33
TV-tittande och dataspel handlar till stor del om att vara passiv och titta på en skärm. I och med att barnet är passivt, sitter still och hjärnan matas med budskapet från skärmen är risken stor att barnet uppslukas och tiden springer i väg. Det finns forskning som visar att tv-tittande inte är bra för spädbarn och småbarn under tre år. Barnet kan bli överaktivt och det stör hjärnans utveckling. Barn behöver leka för att utvecklas, läsas för, få historier berättade för sig så att fantasin kan blomstra. Hjärnan mår bra av att få bygga upp egna bilder. En annan risk med tv-tittande är att barnen blir skrämda eller ser saker de inte förstår. Därför är det bra om en vuxen sitter med och förklarar för barnet, alternativt stänger av teven om man anser att det är nödvändigt. Det är naturligtvis okej att barn tittar på tv/dator någon timme per dag. Det viktiga är att man som förälder ser till att huvuddelen av dagen ägnas åt lek och aktivitet. När det gäller spädbarn, är min personliga åsikt att de inte ska titta på tv överhuvudtaget.
Fråga:
Kan man dricka två glas vin när man är gravid?
M
Alkohol och graviditet hör inte ihop. När du är gravid och dricker alkohol, dricker även ditt barn eftersom alkohol går ut i blodet och till barnet via navelsträngen. Hur mycket alkohol som krävs för att skada barnet, kan man inte säga. Men två glas vin tycker jag låter mycket.
Fråga:
Vad rekommenderar ni, napp eller tumme, är den ena att föredra framför den andra?
M
Det är upp till föräldrarna att bestämma. Napp kan man som förälder bestämma när det är dags att sluta med, tummen har man ju alltid med sig. Därför tror jag att nappen är att föredra.
Fråga:
Regler för läggdags? När ska barnen lämpligast gå och lägga sig? Hur mycket sömn behöver de i olika åldrar egentligen?
VILL VETA
Sömnbehovet är individuellt hos alla barn. Rent generellt kan man säga att ju yngre barnet är, desto mer sömn behöver det. Spädbarn kan sova upp till 18 timmar per dygn. En ettåring kanske behöver 12 timmar per natt plus någon timme på dagen. Äldre barn, två till sex år, kanske behöver 11-12 timmar per natt. Men som sagt, en del är trötta och kräver mer, andra mindre. En bra regel är att om barnen är jättetrötta på morgonen när de ska kliva upp, då behöver de lägga sig tidigare på kvällen. Jag tycker att det är viktigt att man varvar ner innan läggdags. De mindre barnen behöver förberedas på att det är läggning genom att samma rutin följs kväll efter kväll. Det kan vara badning, pyjamas, kvällsmål och ”mysstund”. Även äldre barn mår bra av kvällsrutiner, kanske i form av högläsning eller prat i sängen. Undvik gärna tv tittande den närmsta tiden innan läggning.
Fråga:
Jag har en liten dotter på snart 6 månader. De senaste dagarna har hon börjat dregla jättemycket och har dessutom blivit extremt gnällig. Tidigare har hon alltid varit nöjd med tillvaron men nu klagar hon. Kan det vara så att det är tänder på gång?
MAMMA TILL EN GNÄLLIG TJEJ
Det låter verkligen som om din dotter håller på att få tänder. Då brukar det klia och irritera mycket i munnen. De dreglar och är missnöjda. Det brukar vara mest besvärligt att få de första tänderna, resterande går oftast lättare.
Fråga:
Vår dotter är 11 månader, snart ett år. Hon vaknar på nätterna och vill till vår säng. Vi har varit jättenoga med att hon ska sova i sin egen säng, men nu faller allt känns det som. Hon är såpass stor att hon ställer sig upp i sin säng och gråter! Jag brukar lägga henne ner och ge henne en napp men det fungerar inte längre. Det slutar med att hon får sova mellan oss i stället. Hur ska jag göra för att få henne att sova som vanligt?
SÖMNBRIST
Jag förstår att du upplever det här som jobbigt. Men du är inte ensam, det här upplever de flesta föräldrar i perioder. Barnet går under det första året igenom sju olika utvecklingssprång. Då lär sig barnet nya färdigheter och upptäcker världen på ett nytt sätt. Innan utvecklingssprånget går in i en lugnare fas, är barnet extra krävande och missnöjt. De sover ofta sämre, skriker mer och äter sämre. Vi känner inte igen vårt barn och barnet känner inte igen sig själv fören språnget är taget och barnet är nöjt igen och njuter av sina nya färdigheter. Din fråga är hur du ska kunna få henne att sova som vanligt. Mitt svar blir att du ska vänta, det blir snart bättre. Fram till dess behöver barnet extra mycket närhet och tröst, som skapar en trygghet. Tids nog går den här fasen över och barnet blir mer lugnt och harmoniskt. Då kommer ni att sova gott igen.
Fråga:
Både min och min mans föräldrar kan få vår son att somna en stund på dagen. Helt utan problem, bara ner i spjälsängen så somnar han. Men för mig fungerar det inte. Det går bara om han får somna i vagnen utomhus, men jag måste väl kunna lägga honom i hans säng också? Vad ska jag göra? Det blir en så jobbig dag med en trött och gnällig son.
DESPERAT MAMMA
Du berättar inte hur gammal din son är. Men när jag läser din fråga, tänker jag att barn ofta krånglar mest med den person som står barnet närmast. Jag gissar att det är Du som är föräldraledig och ägnar mest tid åt er son. Det kanske är så att er son känner sig tryggast med dig och därför prövar han sin vilja starkt tillsammans med dig.
Fråga:
Jag är mamma till fyra barn men aldrig varit med om något som nu med min yngsta. Han är 14 månader och SLÅSS! Han slår inga andra barn, men han slår både mig, min man och sig själv! Ibland skallas han och det gör vansinnigt ont. Varför gör han såhär och hur ska vi få honom att sluta?
OROLIG
Det är jättejobbigt att se sitt barn göra illa sig själv. Min spontana reaktion är att din son är frustrerad över att inte kunna göra sig förstådd. Barn kan bli mycket frustrerade över att inte kunna uttrycka sig och förmedla vad de vill. Om problemet inte avtar eller om det eskalerar, föreslår jag att du tar kontakt med din BVC-sköterska. Hon känner er och kan hjälpa er i er situation.