Den 31 maj 2020 bankade någon hårt på en lägenhetsdörr i bostadsområdet Lagersberg. Ingen i familjen hann dock öppna innan en lätt hysterisk man tog sig in, och uppmanade familjen att låsa dörren och ringa polisen.
Hans identitet uppgavs ha blivit röjd och han pratade osammanhängande om ryska maffian och att någon var ute efter honom.
I bostaden fanns såväl barn som vuxna. Barnen blev rädda och en av männen har vittnat om att han var mest rädd för den eller dem som mannen var rädd för.
Mannen, som upplevdes som mycket förvirrad och möjligen påverkad av narkotika, gick rakt in i ett sovrum och gömde sig bredvid en säng.
Efter att polisen dykt upp blev situationen lugnare. När 33-åringen förstod att poliserna var där för att hämta honom, och inte skydda honom, blev han dock aggressiv. Utanför bostaden gjorde han motstånd och fick in en kraftig spark i bröstkorgen på en kvinnlig polis som flög in ett staket.
Den i dag 33-årige Eskilstunabon sa vid huvudförhandlingen att han hade druckit stora mängder alkohol under ett par dagar och för första gången tagit amfetamin. Under en morgonpromenad hade han plötsligt börjat höra röster.
33-åringen var övertygad om att han skulle bli slagen och rånad, han fruktade för sitt liv och försökte springa från det osynliga hotet. Efter att ha sprungit från Råbergstorp till Lagersberg tog han sig in i första bästa lägenhet.
Hans minnesbilder från den kaotiska morgonen är något diffusa men han ifrågasätter inte familjens beskrivning av vad som skedde. Som att en blomkruka, ett X-box och en garderobsdörr gick sönder.
33-åringens oväntade hembesök ledde till att han åtalades för hemfridsbrott, skadegörelse, våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd, ringa narkotikabrott och (i ett annat sammanhang) övergrepp i rättssak.
Eskilstunabon har hävdat att han saknade uppsåt till brott eftersom han trodde sig vara i en nöd- och nödvärnssituation.
Eskilstuna tingsrätt dömer mannen för samtliga brott utom hemfridsbrott. Domstolen anser det inte vara motbevisat att han trodde sig vara i stor fara när han tog sig in i lägenheten. Att slå sönder föremål och vara aggressiv mot polisen i en sån situation är dock inte försvarligt, resonerar tingsrätten.
33-åringen döms till skyddstillsyn med samhällstjänst i 60 timmar, samt att betala drygt 11 000 kronor i skadestånd, varav den kvinnliga polisen får 5 000.