En översiktsplan är inte bindande för myndigheter och enskilda. Den ska ses som en strategisk vision och ska ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden används och för hur den byggda miljön ska utvecklas och bevaras.
Den nu gällande översiktsplanen sträcker sig fram till 2030 och antogs av fullmäktige 2013. Den överklagades och vann laga kraft först tre år senare. Kort därefter beslutade politikerna att planen behövde revideras. En av anledningarna var att Eskilstunas befolkning växer snabbare än vad som tidigare förutsågs. Dessutom ville den politiska majoriteten att det som kallas social hållbarhet skulle ges större tyngd.
Arbetet med att ta fram en reviderad plan har nu resulterat i ett granskningsförslag som Eskilstunaborna kan lämna synpunkter på fram till den 31 mars.
– Varje ny byggnad och förändring i mark- och vattenanvändningen får i större eller mindre grad konsekvenser för omgivningen under en lång tid framöver. Nu tar vi höjd till 2030 och blickar ut mot 2050, säger Pernilla Lindström, projektledare på Eskilstuna kommun.
År 2030 beräknas Eskilstunas befolkning ha växt till 130 000 invånare. I planen anges vilka möjligheter som finns för hur 15 000 nya bostäder ska kunna byggas och hur framtidens behov av förskola, skola och äldreomsorg kan mötas. Den pekar också ut mark för näringslivsverksamhet av olika slag för att kunna generera 18 000 nya arbetstillfällen.
I planen finns också beskrivningar av framtidens transportsystem där en av de skisserade satsningarna på infrastrukturen innebär en ny östlig sträckning av TGOJ-banans anslutning till Svealandsbanan.
– Vi vill verkligen ha en aktiv dialog med Eskilstunaborna om planen. Under samrådstiden var det många som kom med bra input, synpunkter som också ledde till ändringar, säger Pernilla Lindström.
Ambitionen är att planen kan växa fram i en bred demokratisk process där kommunfullmäktige – om tidsplanen håller – kan anta översiktsplanen i sommar.
– Jag hoppas att många under de här kommande två månaderna tar tillfället i akt att engagera sig i kommunens framtida utveckling, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) som tror att de breda dragen och perspektiven i planen kan omfamnas även av oppositionen.
– Eventuella politiska konflikter om översiktsplanen kommer i slutänden kanske handla mer om ord och begrepp, inte om helheten.