Fredrik Federley siktar på Europaparlamentet

Tre frågor ser Fredrick Federley (C) som de allra viktigaste just nu.
Till de frågorna hör egentligen varken utbildning, och att utnyttja sin demokratiska rätt att rösta, men det är till dem han ändå ständigt återkommer till gång på gång.

Fredrik Federley MA1.jpg

Fredrik Federley MA1.jpg

Foto:

Eskilstuna2014-03-17 21:00

Frågorna som Fredrick Federley, som just nu är ute på en egen kampanjturné för att slå fast att han ställer upp till EU-valet i maj, brinner för handlar om migrationen, om integriteten och om djurskyddet.

Men det är till utbildningen han återkommer. Och det ligger väl nära till hands när han nu besöker Eskilstuna folkhögskola och förklarar vikten av att ta sig samman och alls gå och rösta till EU-valet i maj.

– Själva valet är 25 maj, men vallokalerna öppnar redan 7 maj, så det duger inte att säga att jag var upptagen, jag hade inte tid 25 maj.

– Du kan och du s k a rösta, lade han till med visst eftertryck.

Vad gäller just migration och integritet så är Fredrick Federley för ett öppet Europa och bildligt talat vill han inte se någon tvingas ombord på knappt flytfärdiga farkoster på Medelhavet för att möjligen nå Italien eller Spanien.

– Det måste finnas legala vägar att ta sig till Europa.

Han vill heller inte se någon myndighet lägga upp register på din privata konversation i något register och spara uppgifterna av Gud vet vilka skäl. Det är inget friskhetstecken att en regering faktiskt registrerar sina medborgares ståndpunkter.

– Jag är inte emot vare sig terrorist- eller brottsbekämpning, men det här som NSA pysslar med handlar inte om det.

Djurskyddet blir bara en parentes under mötet i Eskilstuna, men han berör att man noggrant måste slå vakt att människan beter sig oantastligt även i relationen med sina grisar, får och kor.

De andra stora frågorna är dels att utnyttja rösträtten, dels frågan om utbildning.

Han förklarar lugnt och pedagogiskt varför det är så viktigt att alla röstar i år.

– Vi har två stora block i Europa. Det är de konservativa och de socialistiska. Och mitt emellan dem finns vi liberala som stödjer antingen de ena eller de andra.

En balans som många gånger slår vakt om de svagare och utsatta i ett samhälle

– Men kommer nu främlingsfientliga krafter in så kan allt detta förskjutas på ett oroande sätt.

I utbildningsfrågorna anar man ganska snart att Federley inte alltid är på samma sida som sin "allierade", utbildningsminister Björklund. Tvärtom, är han ganska frän i kritiken och sammanfattar att det ibland kan kosta på en hel del med att sitta i regeringsställning.

Han berättar om sin egen mammas skolgång, som inleddes med en viss tvekan.

– Mamma blev klassad som ett oroligt barn och placerades i en obs-klass. Hon hade inget läshuvud, hette det då. Men i vuxen ålder blev hon intresserad av utbildning, och började om. I dag har hon 400 högskolepoäng och kan sträcka upp fulfingret högt upp i vädret mot alla dem som hävdade att hon saknade begåvning.

– Samtidigt är det förfärligt att man förr i tiden tvingades slåss för rätten att ta realexamen, och i dag är många elever skoltrötta i 7:an.

På området vad som skrämmer Fredrick Federley lyder svaret direkt:

– Vem hade trott bara för några månader sedan att vi skulle bevittna ett europeiskt land hota ett annat med invasion.

Men vad som väcker lika mycket skräck är scenariot att vi i dag har ett nazistiskt parti i Sverige som har ett mandat i ett kommunfullmäktige.

Vi talar Svenskarnas parti här. Inte Sverigedemokraterna.

– Men det märkliga är att Sverigedemokraterna går till val på att man vill förbättra migrationen på punkt efter punkt.

– Men inte ett enda förslag har de lagt fram under de snart fyra år de suttit i riksdagen. Inte ett enda.

– Det är inte invandrarnas fel att vi upplever en ekonomisk kris i Europa just nu. Ni måste vara vakna för att det finns krafter som av ett eller annat skäl vill avhumanisera vissa grupper av människor. Så som man gjorde vid förra århundradets start när man skyllde allt på judarna, så vill man göra i dag när man skyller allt ont på muslimerna.

– Och vad menar en del människor när de vill hävda att de är födda och uppvuxna i det här landet. Det är verkligen inte på så sätt att vi vuxit upp i marken här. Vi är alla invandrare om man ska se krasst på saken.

På frågan om Fredrik Federlay skänker pengar till en tiggare så är svaret ja.

– Om jag bara har lite pengar på mig så gör jag det. Men framför allt försöker jag se människan bakom den utsträckta handen.

Han ser ingen konflikt i att väljas till Europaparlamenetet och samtidigt tillhöra gruppen snusare.

– Jag har precis slutat röka, jag har blivit förälder och inser att vårt barn kommer att börja härma mig snart nog och gå och blossa på en pennstump eller liknande. Det vill jag inte.

På frågan om Centerpartiets låga opinionssiffror ställer han sig tveksam till om de verkligen stämmer.

– Jag vet att folkpartiet var i samma situation som oss för en tid sedan strax innan ett viktigt val, och så går de och gör sitt bästa val i modern tid. Och Leijonborg fick rubrikerna Lejonkungen

Återtar ni positionen som Alliansens starkaste parti snart nog då?

– Nja, det kanske dröjer en tid. Men vi får jobba för det.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!