Det är vd:n för hyresjätten Sveafastigheter, Erik Hävermark, som kommer med de nya anklagelserna.
I samband med släppet av börsbolagets kvartalsrapport på onsdagen sa Hävermark till affärstidningen Dagens Industri att man polisanmält en entreprenör i Eskilstuna som försökt ta kontroll över en fastighet genom att använda förfalskade handlingar.
– Det finns ett bolag som har agerat på ett sätt som inte är tillåtet, men vi äger fastigheten och det pågår en process för att klargöra de missförstånd och det felaktiga beteende som genomförts, sa Erik Hävermark till Dagens Industri.
Entreprenören i fråga är den kristyngda byggkoncernen Frense Living, FL, som Eskilstuna-Kuriren skrivit om många gånger tidigare.
Vi kan nu avslöja att striden står om inte bara en, utan fem fastigheter. Det rör sig om Notarien 25 och 26 i Årby samt Nystavaren 5, 6 och 7 på Norr.
FL:s företrädare Holger Frense och hans fru Ann-Louise Frense ansökte i slutet av oktober hos Bolagsverket om att registreras som ägare till fem bolag med koppling till fastigheterna. Till stöd för ansökan skickade makarna in protokoll över stämmobeslut och röstlängder – handlingar som Sveafastigheter hävdar är förfalskade.
Ansökningarna gick igenom, men Sveafastigheter har bestridit besluten.
Samtidigt trappar Frense Living upp striden. I dagarna har de vänt sig till Stockholms tingsrätt för att domstolen ska fastställa två Frense-kontrollerade bolag som rättmätiga ägare till de fem fastigheterna.
Bakgrunden är de långdragna tvisterna om det i stort sett färdigställda hyreskomplexet Nystavaren med 158 lägenheter på Norr och den ofärdiga och stillastående nybyggnationen Årby Norra där 206 lägenheter ska byggas. FL har haft rollen som byggherre och uppdraget har varit att bygga "nyckelfärdiga" hyreshus. Under lång tid var det Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, som stod som beställare, men sedan årsskiftet ligger projektet istället hos SBB:s dotterbolag Sveafastigheter.
SBB och senare Sveafastigheter har hållit inne med en del av köpeskillingen för båda projekten och hävdar att det finns brister i entreprenaderna. FL hävdar att det inte går att bygga klart utan att de får betalt.
Enligt FL:s ombud Cristina Bergner strandade förhandlingarna i slutet av oktober, när Sveafastigheter utan förvarning sade upp FL:s entreprenadavtal för Årby.
– Det kom bara en hävning av entreprenadavtalet. Sveafastigheter föreslog att vi skulle skiljas som vänner där ingen part har en fordran på den andra. Men då gick Holger i taket.
FL gick till motattack – och hävde samtliga aktieöverlåtelseavtal, det vill säga de avtal som FL tecknat om att överlåta fastigheterna till uppdragsgivaren.
Går det verkligen att häva sådana avtal ensidigt?
– Sveafastigheter har ju bestridit det, men utan att ange någon djupare grund, säger Cristina Bergner.
De hävdar att registreringen hos Bolagsverket gjorts med falska handlingar?
– Jag ser inte att det skulle vara falska handlingar, säger Cristina Bergner och reserverar sig samtidigt för att hon inte var med när handlingarna togs fram.
Grunderna till hävningarna handlar i korta drag om att FL motsätter sig hur bolagen överförts till Sveafastigheter från dess ägare SBB, bolaget som också var FL:s tidigare avtalspart och uppdragsgivare.
– Även om man flyttar bolag internt inom en koncern finns det stadgat i aktieägaravtalet hur det ska ske om det sker internt. Och det menar vi att de inte har följt, något vi faktiskt anser är ett ganska grovt brott mot avtalet, säger Cristina Bergner.
Den upptrappade konflikten mellan FL och Sveafastigheter har också fått konsekvenser på marken i Årby. Enligt Cristina Bergner har FL stängts ute från arbetsplatsen utan möjlighet att ta sig in.
– Jag har förstått att de (Sveafastigheter, reds. anm.) har varit där till höger och vänster och klippt upp lås och bytt lås och allt sådant, säger Cristina Bergner.
Eskilstuna-Kuriren har sökt Sveafastigheters vd Erik Hävermark, men utan att lyckas. Hittills har vi enbart fått följande mejlkommentar från kommunikationschefen Moa Andersson:
"Vi har konstaterat att en tidigare entreprenör till Sveafastigheter olovligen och med hjälp av falska handlingar registrerat sig själv och en närstående som styrelse i vissa av Sveafastigheters bolag. Sveafastigheter är dock fortsatt ägare till och kontrollerar dessa bolag. Vi har polisanmält entreprenören för det här och har skickat in nya handlingar till Bolagsverket för att åtgärda detta."