Frense polisanmäld av Eskilstuna kommun

Miljöåklagare har inlett en förundersökning om miljöbrott mot byggföretaget Frense living. Detta efter att inspektörer vid Eskilstuna kommun bland annat hittat nedgrävt betongskrot på byggarbetsplatsen i Årby.

Några av inspektörernas bilder visar nedskräpningen på byggarbetsplatsen i februari.

Några av inspektörernas bilder visar nedskräpningen på byggarbetsplatsen i februari.

Foto: Eskilstuna kommun (montage)

Eskilstuna2024-10-13 10:59

Nyheten i korthet

  • Byggföretaget Frense living är under utredning för misstänkt miljöbrott efter att ha grävt ner betongskrot på en byggarbetsplats i Årby, Eskilstuna.
  • Eskilstuna kommun har krävt att företaget gräver upp betongen, städar området och dokumenterar processen. En uppföljande inspektion i augusti visade att viss uppstädning hade skett.
  • Frense living bygg, som nu heter Örebro bygg- och montagekonsult, genomgår en ekonomisk kris och har nyligen blivit nekad en andra företagsrekonstruktion.

Inspektionen genomfördes i februari i år efter att kommunen fått in ett klagomål från en privatperson. Enligt klagomålet skulle det finnas flera ton byggskrot, bland annat betong från pålning, nedgrävt på tomten.

Vid besöket i Årby hittade miljöinspektörerna mycket riktigt stora mängder betong – minst tre lager av betongpålar – under jord. Tomten var också nedskräpad med olika typer av byggavfall.

Kommunen konstaterade i ett beslut att byggherren Frense living bygg, FL-bygg, grävt ner betongavfall, som bland annat kan vara förorenat med hälsofarliga ämnen, utan tillstånd.

Nu krävde man att företaget skulle gräva upp betongen, städa fastigheten ren från allt skräp, sortera det och lämna in till återvinning samt därefter lämna in dokumentation på att man gjort detta.

Samtidigt lämnade kommunen in en anmälan om misstänkt miljöbrott till polisen. 

Åklagaren Håkan Andersson vid Riksenheten för miljö- och arbetmiljömål bekräftar att det pågår en förundersökning mot FL-bygg.

– Vi håller på och utreder ärendet och kommer sannolikt att höra verksamhetsansvarig inom kort, säger han.

undefined
Betongpålarna låg i minst tre lager, enligt kommunens rapport.

Kommunen gjorde en uppföljande inspektion i augusti, och då hade en uppstädning skett.

– Företaget har gjort lite rättelse genom att de har grävt upp det här (betongfundamenten, reds. anm.) och lagt det på hög inför bortforsling, och sedan att man har städat av på hela området. De har även kommit in med avfallskvitton, säger Veerle Vantomme på Eskilstuna kommun.

Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs tidning har sökt Frense livings styrelseordförande Holger Frense för en kommentar, men utan att lyckas.

Till kommunen har han dock sagt att de nedgrävda betongpålarna lades där för att hålla en tornkran på plats eftersom kranen annars riskerade att sjunka ner i blålera:

"Det var aldrig meningen att pålarna skulle ligga kvar efter avslutat jobb då dessa pålar annars skulle ligga i vägen för att gräva ner el bland annat", uppger Holger Frense för kommunen.

Frense living bygg befinner sig i djup ekonomisk kris. Företaget bytte i augusti namn till Örebro bygg- och montagekonsult och ändrade samtidigt säte från Eskilstuna till Hallsberg. Därefter ansökte företaget om en ny företagsrekonstruktion, den här gången vid Örebro tingsrätt, som direkt meddelade avslag. 

Tiden för överklagade av det beslutet går ut på fredagen den 11/10. Vid skrivande stund, på fredagseftermiddagen, hade beslutet inte överklagats.

undefined
Frense living bygg, numera Örebro bygg- och montagekonsult, har byggt hyresrätter i Årby i Eskilstuna. Bygget står still sedan i våras eftersom byggherren befinner sig i ekonomisk kris.
Betongavfall

Betongavfall, både från nya och äldre betongkonstruktioner, kan vara förorenat med bland annat sexvärt krom som är reaktivt och lösligt i vatten och innebär hälsorisker. Sexvärt krom bildas vid tillverkningen av betong genom att en viss del av det stabila kromet (trevärt krom) som naturligt förekommer i jordskorpan, oxideras till sexvärt krom. Detta sker exempelvis under upphettning/malning.

Källa: Eskilstuna kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!