Fridlyst djur försenar utbyggnad av logistikparken

Att snabbt kunna bygga ut Eskilstuna logistikpark vid Harbytorp norr om E20 bedöms av kommunen som helt avgörande för att få nya företagsetableringar. Men tidsplanen för att göra det nödvändiga planarbetet kommer försenas sedan fynd av den fridlysta större vattensalamandern gjorts i området.

Jimmy Jansson (S) understryker att han har full respekt för djur och natur – men han fick "en del mörka tankar" när han fick höra om salamanderfyndet och dess påverkan på kommunens planer.

Jimmy Jansson (S) understryker att han har full respekt för djur och natur – men han fick "en del mörka tankar" när han fick höra om salamanderfyndet och dess påverkan på kommunens planer.

Foto: Joakim Serrander/Göran Billeson

Eskilstuna2023-04-05 06:59

Kommunen har tidigare försökt förvärva två fastigheter (Harbytorp 1:3 samt 1:7) i området på totalt drygt 140 hektar skog och åkermark. Men köpeavtalet på 92 miljoner kronor har stoppats, först av Jordbruksverket och efter ett överklagande även av förvaltningsrätten. En bidragande orsak till att affären gick i stöpet var att området inte är detaljplanelagt.

För kommunen var besluten en stor missräkning. Att få fram exploaterbar mark för lager, logistik och industri i området brådskar.

– Ska vi snabbt kunna bejaka det intresse som finns är Harbytorp extremt viktig, har kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) tidigare sagt till tidningen.

Efter bakslaget med affären lade kommunen upp en ny strategi. Ett planprogram för ett större område kring logistikparken håller nu på att tas fram och parallellt med detta inleddes i oktober 2022 ett detaljplanearbete för en del av planprogramsområdet.

undefined
Här gjordes fyndet av den fridlysta större vattensalamandern. I bildens nedre vänstra hörn syns Kjulaavfarten på E20.

Arbetet är prioriterat på kommunens planavdelning men fyndet av ett litet fridlyst djur i området kommer försena processen avsevärt.

Under den naturvärdesinventering som gjordes i somras konstaterade de konsulter som anlitats förekomsten av den större vattensalamandern. Arten bedöms förvisso som livskraftig men är fridlyst och varken ägg, yngel eller djur får därför fångas, dödas eller skadas.

undefined
Den större vattensalamandern är, i likhet med alla ödlor, grodor och ormar i Sverige fridlyst, och varken ägg, yngel eller fullbildade djur får fångas, dödas eller skadas.

– Den observerades i en sedimentationsdamm, en dagvattenanläggning på en fastighet bredvid Harbytorp, säger Johanna Mårtensson, planarkitekt på stadsbyggnadsförvaltningen.

Vad fyndet får för konsekvenser är för tidigt att säga men en sak står klar, den ursprungliga tidsplanen att detaljplanen skulle kunna antas under det fjärde kvartalet i år kommer att spricka rejält.

– Vår bedömning just nu är att detaljplanen kan försenas med upp till ett år, men det kan också gå fortare beroende på vad som framkommer av inventeringen. Det som måste göras nu är att utreda förekomsten och göra avgränsningar över vilka miljöer salamandern lever i, säger Johanna Mårtensson.

undefined
Arten är mindre vanlig än den mindre vattensalamandern. Den hotas av igenväxning runt de naturliga vattensamlingarna, och utdikning och inplantering av fisk och kräftor. Den har försvunnit från många platser där den tidigare funnits i Sverige. Försök har gjorts med inplantering i dammar i nyanlagda golfbanor och liknande.

Det första steget i utredningen är att utreda om den har livsmiljöer i området. Och inventeringen kan bara göras på våren. Därefter behöver observationer göras även under högsommaren för att studera om salamandern reproducerar sig.

– Sedan ska det tas fram förslag på åtgärder. Fyndet kan komma att påverka framtida vägsträckning i området. Det finns exempel från annat håll där man byggt groddjurstunnlar under vägen.

undefined
Jimmy Jansson (S) understryker att han har full respekt för djur och natur – men han fick "en del mörka tankar" när han fick höra om salamanderfyndet och dess påverkan på kommunens planer.

Jimmy Jansson beskriver salamanderfyndets påverkan på projektet som ett rejält hack i skivan.

– Jag har full respekt för djur och natur och det här är något som man får förhålla sig till. Men jag ska erkänna att jag fick en del mörka tankar när jag fick kännedom om fyndet, det är inte roligt och det är definitivt inte vad vi behöver. Samtidigt har det ekonomiska läget i landet just nu gjort att efterfrågetrycket lättat lite, det är inte riktigt samma stress som tidigare. På det sättet kan vi ändå vinna lite tid och vi har en god dialog med intressenter som vill etablera sig därute, säger han.

Förekomsten av den större salamandern har påverkat flera stora byggprojekt i Sverige den senaste tiden, bland annat Stadiums nya lagerbygge i Norrköping samt den stora batterifabrik som Volvo ska uppföra i Mariestad.

Större vattensalamander

Den större vattensalamandern hör till gruppen amfibier och är fridlyst i hela Europa. Den är inte rödlistad men en minskning av populationen pågår eller förväntas ske. 

De överlever inte i vatten där det finns fisk, utan lever i dammar där de leker på våren och lägger sina ägg. Till hösten kryper de upp på land och försätter sig i dvala i något skrymsle i gammal död ved eller stensamlingar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!