Med sin yrkesbakgrund inom Försvarsmakten har Sara Aldrin lärt sig vikten av att träna för att klara av sitt jobb på bästa sätt. I dag är hon enhetschef för hemtjänsten i område Kloster i Eskilstuna, och har infört frivilliga träningspass varje vecka för sin personal.
– Toppen, säger gänget som för dagen tränar lår och rumpa med gummiband som redskap. Andra veckor kan det vara styrketräning, yoga eller kondition som står på schemat i friskvårdslokalerna på Mötesplats Nålmakaren.
– Man känner redan resultat, konstaterar Natacha Adasme och håller med arbetskompisarna om att träningstimmen ger en skön och välbehövlig stunds gemenskap.
De konstaterar att hemtjänstjobb kan ta på krafterna. En tung rullstolspromenad, ett antal brukare som ska duschas och ytterligare kanske 20 besök av olika karaktär på en dag underlättas av en fysik i form.
– Förhoppningsvis kan vi hålla oss friska och hela också.
Jeanette Persson och Veronica Eklöf tränar redan mycket på fritiden och ser gruppträningen med kollegorna som ett roligt gratispass.
– Och det känns roligt om vi kan motivera de andra till att röra mer på sig också på fritiden.
Träningen är frivillig, men Sara Aldrin är imponerad av att uppskattningsvis 95 procent av personalstyrkan är med, uppdelade i ett antal mindre grupper. Innan de körde igång i september fick alla fylla i en självskattning, och inventera den egna livsstilen vad gäller kost, motion, sömn, begränsningar och mål. Erbjudande om livsstilscoachning ingår också.
– Vi gör det här för att helt enkelt vara mer tillgängliga för brukarna och klara av att utföra vårt jobb ännu bättre. Det gynnar och skapar trygghet för alla. På köpet blir vi en mer sammansvetsad grupp som jobbar ännu bättre tillsammans.
Projektet bland hemtjänstpersonalen i område Kloster ingår i ett större pilotprojekt där olika typer av hälsosatsningar görs i ett antal hemtjänstområden i kommunen, som ett steg i att öka närvaron på arbetsplatserna.
– Sjukfrånvaron varierar men är generellt hög inom hemtjänsten, med många medarbetare som är sjuka ofta och i korta perioder. Jag tror det handlar lika mycket om vardagspusslet och livsstilen som arbetssituationen. Om vi kan inspirera till en friskare, aktivare och gladare tillvaro är det toppen. Och jag vågar inte säga det definitivt, men jag tycker sjukfrånvaron redan gått ner.
Sara Aldrin är medveten om att den här sortens gruppträning inte passar alla.
– Men jag tror att man ändå kan se värdet av den och att träffas en stund och göra något tillsammans, som sen förhoppningsvis motiverar till träning även på fritiden. Så de känner att de ju faktiskt orkar göra mer än att bara jobba.
Kommunanställdas årliga friskvårdsbidrag är 1 700 kronor. Få utnyttjar det, enligt Sara Aldrin som hoppas få se en förbättring på alla plan när pilotprojektet utvärderas till midsommar.
– Vi har också gått samman i kluster av hemtjänstområden och generellt satsat på att överanställa, med fler medarbetare än budgeten egentligen tillåter. Men så lånar vi medarbetare av varandra, vilket gör att vi höjer antalet undersköterskor i tjänst och behöver inte så många timvikarier. Det i sin tur gör att utbildningsnivån i personalstyrkan stärks och det känns tryggare för både oss och våra brukare. Att gå över till en annan enhet och jobba kan skapa stress hos en del, men jag tror ändå systemet kommer att minska sjukfrånvaron.