Headspot ligger sedan i april förra året i en luftig, nyrenoverad lokal på Kungsgatan 19, alldeles bredvid 21:an.
– Det är mer flöde på gatan än vad jag hade i gallerian, säger ägaren Mike Massola.
Frisörsalongen erbjuder både dam- och herrklippningar och har ett mycket stort utbud av hårvårdsprodukter. Headspot har fyra anställda frisörer. Mike har även en frisörsalong i Stockholm. Han startade Headspot inne på 21:an i Eskilstuna 2011.
– Det var en trög start, men sedan gick det bra ett par år.
Efter en tid uppstod det dock en osäkerhet kring vad som egentligen skulle hända med 21:an.
– När caféet försvann började jag tänka: 'Vad är det som händer? Det är ju ovanligt att ett café mitt i en galleria stänger.' Sedan började den ena butiken efter den andra att avveckla, säger Mike.
I början av förra året var Headspot ett av få företag som fortfarande fanns kvar.
– Kontraktet löpte ut och det var inte en chans att jag skulle skriva på ett nytt avtal för en tom galleria.
Eftersom Mike har trogna kunder och personal ville han ändå fortsätta verksamheten i centrum. Tillsammans med butikschefen Sofia Linnerfjärd lyckades han hitta den nya lokalen på Kungsgatan 19.
– Vi vill ändå tro på stan och bidra med det vi kan. Jag personligen tycker att det är så synd om allting bara skulle försvinna från centrum. Många vill ha det kvar, men då måste alla butiker hjälpas åt. Samtidigt måste kunderna också förstå hur det hänger ihop. Handlar man inte på stan finns det inga butiker kvar, säger Sofia Linnerfjärd.
– Folk behöver bli medvetna om att de inte behöver beställa på nätet eller åka till storhandeln för att få bättre eller billigare, säger Mike.
Mike har gjort en storsatsning på den nya lokalen som bland annat har fått ett nytt golv och inretts med en lounge. Han har satsat 700 000 kronor på renoveringen och personligen gått i borgen för en stor del av investeringen.
– Jag kan väl inte bara klappa igen och hålla mig borta. Jag kan inte bara säga tack och adjö till personalen. Anita, som jag handplockade från en salong i Strängnäs, är inne på fjärde året. Det finns mycket lojalitetsstolthet i det här så det behöver faktiskt inte gå så fantastiskt bra - bara vi går runt. Gulderan kommer det att ta tid att jobba sig fram till igen.
Mike och hans personal har redan övervunnit flera utmaningar för att komma dit de är idag. När näthandeln kom slog den mot många butiker som sålde hårvårdsprodukter.
– Det finns otroligt mycket produkter. Det finns ungefär 50 brands och varje brand har en produktserie på mellan 40 och 200 produkter. Det är ett oändligt hav, men allting passar inte ett och samma hår. Hos oss får kunderna professionell hjälp. Vi kan hjälpa dem att hitta produkter som passar deras hår. De får lukta och känna på produkterna.
På nätet finns det även en risk att konsumenterna blir lurade att köpa piratkopior och smuggelgods. Eftersom Mike får alla sina produkter direkt från de svenska generalagenterna kan han garantera att det är äkta varor.
De två åren som pandemin har pågått har också varit tuffa för salongen. När det precis hade börjat gå bättre igen efter flytten till den nya adressen kom den nya vågen i form av omikron. Bland kunderna är det framförallt de äldsta pensionärerna som har lyst med sin frånvaro. Personalen fick under en period gå ner i arbetstid.
– Jag säkrade att personalen hade a-kassa innan jag sänkte deras anställning. Jag fick gå in privat med pengar i bolaget.
Mike och hans personal är naturligtvis noga med att följa alla restriktioner och räknar med att kunderna så småningom ska komma tillbaka.
Dessutom har konkurrensen i frisörbranschen blivit hårdare.
– Det är fler som ska dela på kakan. Majoriteten är seriösa, men det finns även de som är oseriösa.
Mike kommer att lansera en kampanj han kallar Support your local som handlar om att med hjälp av bland annat rabatter få fler att stötta den lokala handeln.
– Vi vill hjälpa till att få stan mer levande. Det är jättekul att vi har fått en ny granne som gör en jättebra sushi. Stadsmissionen har tagit två större butiker som stod tomma. Det är kul att bankerna fortfarande finns kvar i stan, säger Mike.
– Kommunen borde organisera fler happenings på Fristadstorget så att folk kan komma dit och göra någonting, säger Anita Orucevic som jobbar som frisör i salongen.