Fristadstorget ligger numera i Kju... Barva

Kommunen valde att inte ta rätt på Fristadstorgets gamla beläggning. I stället har de hundratals betongplattorna blivit föremål för en miljöutredning och en del i en märklig historia.

Eskilstuna2013-10-04 15:11

Under många år var de grå och tillsynes oräkneliga betongplattorna synonyma med Fristadstorget. I den bemärkelsen är torget numera flyttat - till Barva. Före den gångna helgen låg det mitt i Kjula.

I berättelsen om de ratade betongplattornas liv efter centrumvistelsen ingår svenska staten, landets största byggbolag, en ångerfull åkare och en kommunal byggledare som tycker att affären blivit lite förarglig.

När kommunledningen i Eskilstuna beslöt att uppdatera Fristadstorget upphandlades entreprenadtjänsten. Det vinnande anbudet kom från Peab, och de plattor som Eskilstunabor och tillresta vandrat på i många år ingick i uppgörelsen. I stället för att lagra plattorna vid kommunens stengård i Ekeby, för framtida bruk, blev det upp till Peab att göra vad man ville.

I juni, när byggarbetet började fick en av Peab inhyrd åkare en idé. Han undrade om han fick ta rätt på plattorna i utbyte mot att han själv ombesörjde transporten. Det fick han.
- Det var inget fel på många av stenarna och för miljöns skull tyckte jag det var bättre att jag tog rätt på dem än att de skulle bli till fyllnadsmassor, säger åkaren.

Åkaren hade dock inte möjlighet att omedelbart plocka ut de plattor han ämnade behålla och han kunde heller inte härbärgera de totalt cirka 200 ton sten, eller nästan 20 fyllda lass, som det handlar om. Genom en bekant vid Trafikverket fick han löfte om att mellanlagra betongplattorna i den gamla grusgropen vid Trafikverkets vägmuseum i Kjula.

Där hade de nog kunnat blir kvar ett tag om det inte vore för en anonym anmälan till miljökontoret i mitten av september.

Anmälan skakade om aktörerna och stenen kom, i dubbel bemärkelse, i rullning. Trafikverket har nämligen inget tillstånd för att förvara vare sig betongplattor eller fyllnadsmassor i grusgropen. Åkaren uppmanades därför av stenens faktiska ägare Peab att återigen flytta plattorna.

Eskilstuna-Kuriren har lokaliserat de dumpade betongplattorna till en återvinningsplats i en skogsglänta vid statliga Svevias bergtäkt i Barva. De två flyttarna har tagit ut sin rätt på materialet. Flertalet av de hundratals plattorna är skadade.

Christer Olofsson på stadsbyggnadsförvaltningen är byggledare och ansvarig för ombyggnationen av Fristadstorget. Han känner till historien.
- Plattorna är entreprenörens egendom men vi tyckte det var en bra idé att de kom till användning. Sen kom den där anmälan och nu är de flyttade till en riktig tipp. Jag fick beskedet av Peabs arbetsledning i går, säger Christer Olofsson.

Varför betongplattorna inte hamnade på kommunens stengård i Ekeby förklarar han så här:
- Vi har gjort en bedömning tillsammans med gatuavdelningen att det inte är något för oss att lägga pengar på och återanvända. Hade privatpersonen (åkaren) inte tagit rätt på plattorna hade de hamnat direkt på Lilla Nyby (kommunens avfallsanläggning) som byggnadsmassor.

I stället hamnade de på Trafikverkets område?
- Ja, men jag tycker inte att du ska blanda in Trafikverket. Det är snarare personer som jobbar på Trafikverket som agerat.

Mannen som tog rätt på stenarna ansåg att de gick att återanvända. Hur kommer det sig att kommunen gjorde en annan bedömning?
- Det är en viss skillnad för en privatperson som får plattorna gratis och vill lägga ner arbete på sin fritid att transportera, sortera och göra rent plattorna. Om vi med betald arbetskraft ska utföra samma arbetsinsats finns det ingen ekonomi i det.

Blir det billigare att köpa nya?
- Absolut. Vi känner naturligtvis ett ansvar, plattorna får inte hamna var som helst. Så här i efterhand kan jag fortfarande tycka att det hade varit positivt om plattorna kommit till återanvändning.

Åkaren ångrar i dag att han befattade sig med betongplattorna.
- Det kändes som en bra idé då men i framtiden får allt hamna på tippen direkt även om det skulle gå att ta rätt på, säger han.

Det var Johan Mejenqvist, platschef på Peab, som gav klartecken till åkaren att ta hand om plattorna.
- För mig var det bra, annars hade jag åkt på en avgift för att bli av med dem. Jag har fått för mig att det ur miljösynpunkt är bra att återanvända saker, säger Johan Mejenqvist.

Från Svevia bekräftar man att betongplattorna numera finns i bolagets ägo och att de ska förvandlas till betongkross.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om