I den andra delen av artikelserien Min stadsdel skriver vi om skolorna i stadsdelarna Årby, Fröslunda, Lagersberg och Skiftinge.
Fröslundaskolan har cirka 380 elever och är uppdelad i två byggnader som ligger i Skjulsta och Fröslunda. Skolan i Fröslunda huserar elever från förskoleklass till årskurs 3.
Jannice Kloibhofer har jobbat där som rektor i sex år och är väl medveten om att skolan ligger i ett socialt utsatt område. Men de senaste åren har det skett framsteg. Kunskapsresultaten har ökat bland de elever som går ut årskurs 6, vilket är första året elever i Sverige får betyg.
Siffrorna talar sitt tydliga språk. Läsåret 2018–2019 fick enbart 19 procent godkända betyg men resultatkurvan började peka uppåt. 2019–2020 klarade 35 procent godkänt.
– Läsåret 2020–2021 fick 73 procent av eleverna godkända betyg från årskurs 6. Det är vi väldigt stolta över, men vi ska inte stanna där. Jag hoppas att vi når vi upp till 80 procent nästa läsår.
Bakom de förbättrade resultaten ligger det mycket arbete berättar Jannice Kloibhofer. Bland annat har skolan haft tydligt fokus på målet och haft regelbundna möten där skolan följt upp varje enskild elevs resultat.
– Vi har också satsat på två lärare i svenska och svenska som andra språkslektionerna. Elever som inte behärskar svenska språket ännu kan få visa sina kunskaper på sitt modersmål.
Hon beklagar det faktum att människor har förutfattade meningar om Fröslundaskolan, men hon gör sitt bästa för att nyansera bilden.
–Träffar jag människor privat och säger att jag jobbar i Fröslundaskolan brukar reaktionen vara: "Vad tufft". Men det är inte tuffare än något annat jobb.
Tidningen rapporterade i augusti att skolor i Eskilstunas socialt utsatta områden har fått 28 miljoner i tillfälligt statsbidrag.
– Vi önskar att bidraget blev permanent, men är förstås glada så länge det varar. Vi har anställt en extra kurator och kring-personal som ska följa med eleverna till simhallen och idrottssalen.
Raghad Matti är lärare på Fröslundaskolan och har jobbar där i åtta år. Hon menar att största utmaningen är att hjälpa nyanlända föräldrar att förstå hur skolsystemet fungerar i Sverige.
– Vi har tack och lov personal som kan många språk. Men det är ändå en utmaning, säger hon.
Hon önskar att alla föräldrar skulle engagera sig i barnens skolgång, hjälpa till att väcka deras nyfikenhet och lust att lära sig och betona hur viktigt det är för språkutvecklingen att läsa.
– Föräldrarna är ofta förebilder, barnen gör det som mamma och pappa gör.
Hon hoppas att samarbetet mellan skolan och föräldrarna ska bli bättre. Ansvaret för barnen är inte bara skolans.
– Några föräldrar tror att vi helt tar över ansvaret för barnen men vi behöver deras hjälp också.
Karl Hellström, Mustafa Latif, Samira Ali och Lowis Jozic går alla i årskurs 3 på Fröslundaskolan. Trots den unga åldern är de säkra på hur skolan kan bli bättre.
– Jag tycker om Fröslundaskolan men jag önskar att vi fick fler klätterställningar, säger Karl Hellström.
Samira håller med om att skolan är bra men vill att skolgården får fler gungor.
Mustafa Latif berättar att han vill bli läkare eller lärare när han blir stor och de andra eleverna fyller på:
– Jag vill bli lärare, säger Samira Ali.
Karl Hellström drömmer om en framtid som Youtuber och för Lovis Juzic är frisör det yrke som verkar mest lockande.