Enligt svensk lagstiftning måste restauranger runt om i Sverige servera mat efter att klockan har slagit 23.00. Det betyder alltså att även på natten måste krögare kunna servera enklare rätter från en meny till sina gäster.
Enligt alkohollagen måste det handla om vad som är att betrakta som maträtter, men det kan vara till exempel kalla maträtter eller maträtter som värms i mikrovågsugn.
Det här gäller såklart även restaurangerna i Eskilstuna, men trots att det är lagstiftat är det få som har koll på att det faktiskt går att kräva mat – även på natten.
Så, här kommer dem. Rätterna du kan beställa från Eskilstunas så kallade "nattmenyer".
Pitcher's, Eskilstuna.
Pommestallrik
Hamburgertallrik
Halloumiburgare
Matpaj
Sebastian Andersson, som styr både Pitcher's och Kasai, menar på att det ibland händer att gäster beställer från nattmenyerna.
– På Pitcher's händer det oftare att någon vill ha käk efter 23, om man jämför med Kasai. Där är våra gäster mer sugna på bärs och groggar direkt. Men alkohollagen kring matservering efter 23.00 känns förlegad. Om den försvann kanske fler krögare skulle våga satsa på lite coolare drinkkoncept.
Med tanke på att köket oftast stänger tidigare än 23.00, blir det bartendern som får gå i väg och steka på en burgare.
– Nu kan ju alla som jobbar här laga lite mat i alla fall. Vi har inga kockar vid den tiden utan det blir barpersonalen som får smita i väg. Men alla har väl lite matlagningskunskaper, hoppas jag, säger Sebastian Andersson.
Kasai, Eskilstuna.
Edamamebönor
Tokyo fries
Crispy shrimp
Spicy miso ramen
Spicy tuna taco
Kyckling Katsu, pommes
Mocchi (Dessert)
Blir det mycket svinn när ni tvingas ha mat trots att få beställer?
– Jag skulle inte säga att det blir så mycket svinn tack vare att vi har ganska många matgäster. Men på Pitcher's är grejerna på menyn direkt från frysen vilket gör att vi inte behöver slänga lika mycket. Där är det bara att slänga in i ugnen och ingen utbildad personal krävs för det.
Vet folk om att menyerna finns?
– Jag tror att folk vet att vi måste servera mat, men exakt vilka menyer vi har tror jag det är få som känner till. Jag tror inte att man blir så populär hos bartendern om man beställer från nattmenyn, men de får ju inte neka.
På nattmenyn är rätterna också dyrare än på den vanliga menyn.
– Det är absolut dyrare med nattmaten, men det beror på omständigheterna som blir och att en barpersonal försvinner.
Glashuset och Biff & Grill, Eskilstuna.
Här har restaurangerna samma nattmeny.
Lasagne med sallad
Tacopaj
Indian Masala Bowl
Johan Bergquist menar att det sällan beställs från nattmenyn.
– Nej, det är extremt sällsynt. Jag skulle gissa på att det beställs från menyn 1-2 gånger i månaden.
På Glashuset sitter nattmenyn väl uppsatt i baren. Trots att den hänger där verkar få känna till den.
– Vi har tre jättedyra rätter, bland annat en fryst lasagne som vi värmer i ugnen och tar 215 kronor för. Jag har varit med länge och rätterna på nattmenyerna är oftast sånt som personalen själva kan laga.
Lasagnen ryktas vara en rätt som har funnits väldigt länge.
– Ja, den har nog funnits sedan Hedenhös, inte just den specifika lasagnen utan mer att den finns på menyn, säger Johan och skrattar.
Han instämmer även angående svinnet.
– Det blir inte mycket alls då alla våra rätter kommer från frysen.