– Målsättningen är att från den 4 oktober återgå till ordinarie verksamhet, och att högskolans alla härliga ytor då ska vara öppna och tillgängliga för studenter att träffas och studera tillsammans, säger Sofia Norling, säkerhetsstrateg på Mälardalens högskola.
– Fram tills dess kommer undervisning och examination att ske på distans, om kursmomentet eller examinationen inte kan genomföras med kvalitet på ett rättssäkert sätt – då får de genomföras på campus.
– Våra lokaler på campus är redan anpassade för att alla ska kunna hålla avstånd, och för sittande moment så har vi två meter åt alla håll mellan studenterna. Precis som i hela samhället så har vi anpassat oss för att det ska vara så tryggt och säkert som möjligt, säger hon.
Tidningen har fått följa med in på campus för en rundtur innan terminen drar igång. Jessika Hedén är gruppchef och pressansvarig på högskolan. Hon berättar att alla hoppas på en återgång till en mer normal vardag.
– Förstå vad vi längtar efter att studenterna ska få komma. Hela byggnaden är byggd för att skapa forum för samverkan och samproduktion, ytor för möten. Både studenter emellan, mellan studenter och lärare och med omgivande samhälle. Det är tråkigt att det inte kunnat ske än, säger hon.
Många undrar nu om högskolan kommer att erbjuda både salsundervisning och distansstudier inom samma kurser.
Sofia Norling förklarar att det är en komplicerad fråga, och att det inte är så enkelt som att sätta in kameror och mikrofoner i alla salar.
Huruvida en kurs ska ske på campus eller på distans styrs av kursplanen och kurstillfället långt i förväg, någonting som alla lärosäten rättar sig efter.
Under pandemin har högskolorna kunnat ta beslut om att frångå ordinarie kurstillfällen och kursplaner, något som inte är möjligt när det inte längre finns särskilda pandemiskäl. Från 4 oktober ska Mälardalens Högskola följa de kursplaner som beslutats om sedan tidigare, och då kommer inte campusbaserade kurser att kunna bedrivas även på distans.
Däremot kommer förhoppningsvis alla distanskurser att bli ännu bättre i framtiden, genom allt man lärt sig under pandemin.
– Vi har fått väldigt många erfarenheter under pandemin, framför allt av att bedriva digital undervisning. Nu utvärderar vi och ser vad vi kan ta med oss in i framtiden, avslutar Sofia Norling.