Funktionshindrade Ulf blir av med jobbet – efter 37 år

Cp-skadade Ulf Karlsson har arbetat som kanslist på Eskilstuna bandysällskap sedan han tog studenten 1985. En ny bedömning av hans lönebidrag gör att föreningen tvingas säga upp honom. "Nu är han jätteorolig över sin försörjning och över att få ekonomin att gå ihop", säger pappa Jörgen.

Ulf Karlsson med pappa Jörgen och Eskilstuna bandysällskaps ordförande Sara Boëthius.

Ulf Karlsson med pappa Jörgen och Eskilstuna bandysällskaps ordförande Sara Boëthius.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-09-25 07:58

Ulf Karlsson, 59, bor i en anpassad lägenhet i Eskilstuna. Fyra assistenter är anställda för att få vardagen att fungera.

– Uffe har en cp-skada sedan födseln och är rörelsehindrad och har inte talet. Men knoppen är det inga fel på, säger pappa Jörgen Karlsson.

– 1985 när han tog studenten fick han en anställning på Eskilstuna bandysällskaps kansli.

Och där blev han kvar. Först som anställd genom kommunens arbetsmarknadsenhet, AMA.

– Den anställningen hade han i 30 år. Då blev han uppsagd för att man inte längre fick ha anställning via AMA om man inte jobbade inom kommunens domäner, säger Jörgen Karlsson.

undefined
Ulf Karlsson med pappa Jörgen och Eskilstuna bandysällskaps ordförande Sara Boëthius.

Då löste det sig så att Ulf i stället blev anställd via lönebidrag genom arbetsförmedlingen.

– Det täcker inte alla kostnader som föreningen har för Ulf men tillräckligt för att de ska ha råd att ha honom. Och det här har fungerat. Ända fram till nu.

Nu i september går nämligen senaste beslutet om lönebidrag ut och redan i juni tog Jörgen Karlsson kontakt med arbetsförmedlingen för att få det förnyat.

– Då sa de att vi kunde boka in ett möte i augusti. Och då tänkte man ju att allt var lugnt, när vi skulle ha ett möte så tätt inpå att bidraget gick ut.

undefined
Jobbet på EBS kansli betyder allt för Ulf Karlsson. Nu har han blivit uppsagd på grund av indraget lönebidrag. "Som det ser ut nu kommer jag inte att kunna bo kvar i min handikappanpassade lägenhet då min ekonomi raseras", säger han.

Men allt var inte lugnt. Det stod klart då arbetsförmedlingens nya bedömning av Ulf Karlsson arbetsförmåga inte längre stämde överens med klubbens.

– Med ny handläggare på arbetsförmedlingen blev det en helomvändning och på mötet framkom helt andra regler för lönebidrag. Lönebidraget som vi fick som förslag att skriva på var över 60 procent mindre än vad det har varit tidigare. Det skulle bli en så stor kostnad för föreningen att de inte skulle ha råd att ha kvar Ulf. Man blev tvungen att säga upp honom och så är situationen nu.

Ända sedan Ulf Karlsson flyttade hemifrån 1985 har han haft ett eget boende.

– Nu är han jätteorolig över sin försörjning och över att få ekonomin att gå ihop. Och var ska man vända sig för att hitta en sysselsättning åt honom så har så grava funktionsnedsättningar. Det är dilemmat. Jag har suttit och ringt runt men hittar ingen som kan lotsa oss till hur Uffe ska lösa sin situation, säger Jörgen Karlsson och fortsätter:

– Uffe har skött all administration som är i en förening. Jobbet har varit allt för honom. Bandy och att få jobba med det är hans liv. Socialt betyder det hur mycket som helst.

undefined
Ulf Karlsson har jobbat på EBS kansli sedan han tog studenten 1985. Efter Arbetsförmedlingens senaste bedömning av hans arbetsförmåga ser framtiden oviss ut. Myndigheten vill inte längre skjuta till lika mycket i lönebidrag som tidigare. Fredrik Mets är en av Ulfs fyra assistenter.

Ulf Karlsson förstår att arbetsförmedlingen ändrar regler för lönebidrag men köper inte den förklaring han har fått, att han har fått ett felaktigt bidrag under flera år.

– Det känns som att de sparkar undan benen för mig. Som det ser ut nu kommer jag inte att kunna bo kvar i min handikappanpassade lägenhet då min ekonomi raseras.

I snart 40 år har Ulf Karlsson gått upp och åkt till ett jobb som jag trivs med. Nu vet han inte hur det blir.

– Jag kan inte ta vilket jobb som helst. Visst, jag har familj och vänner som stöttar, men oron finns ständigt över mig, säger han.

undefined
Sam Farsani, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Sörmland.

Sam Farsani är sektionschef för Arbetsförmedlingen i Sörmland. Han kan inte uttala sig om enskilda fall men kan ändå ge en förklaring till varför det kan bli förändringar gällande lönebidraget.

– Generellt kan jag säga att vi gör kontinuerliga analyser av arbetsförmågan, arbetsplatsen och om en individ med lönebidrag har någon form av hjälp som även underlättar arbetet. Därefter blir det en förhandling mellan arbetsgivare och Arbetsförmedlingen. Det kan bli både sänkningar och höjningar beroende på situationen. Vi tittar på många faktorer så att rätt mängd skattepengar ska gå till bidrag, säger han.

– Sedan är det jätteviktigt om det finns individer som tycker att beslutet inte stämmer med verkligheten och att vi har gjort fel så ska de självklart vända sig till oss så får vi titta på det. Man kan även kontakta mig direkt så kan vi diskutera det.

Det arbetsanalysen visar är individens arbetsförmåga.

– Utifrån den går arbetsförmedlingen in med den delen som personen inte klarar av och kompenserar. Har man till exempel 20 procents arbetsförmåga så går arbetsförmedlingen in med 80 procent.

Hur viktigt är lönebidraget för att få ut den här gruppen på arbetsmarknaden?

– Det är avgörande för att den här målgruppen ska kunna få jobb. Ingen arbetsgivare vill anställa någon som bara kan jobba 20 procent.

Lönebidrag

Lönebidrag är ett ekonomiskt bidrag till arbetsgivarens lönekostnader när arbetsgivare vill anställa någon med funktionsnedsättning eller ohälsa. 

Det är en kompensation för nedsatt arbetsförmåga på grund av exempelvis nedsatt rörelseförmåga eller psykisk ohälsa.

Nivån på lönebidraget påverkas av lönekostnaden och arbetsförmågan hos den du vill anställa.

Lönebidrag kan ges för den del av lönekostnaden som inte är högre än en bruttolön på 20 000 kronor per månad för heltid.
Källa: Arbetsförmedlingen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!