Funktionsnedsättninginget hinder för jobb

Många personer med funktionsnedsättning får jobb i Eskilstuna. 25-årige David Larsson, som har en cp-skada, har en trygghetsanställning som lastbilschaufför.

Eskilstuna2015-08-27 13:52

– Jag har en cp-skada som gör att jag blir lite svagare i vänsterarmen. Då blir det tyngre att lyfta, men det går bra ändå, säger David Larsson.

Lastbilen kan höjas och sänkas så att det blir lättare att kliva in och ut ur hytten. Han har en eltruck till hjälp i stället för en vanlig pallvagn när tungt gods ska lastas på och av lastbilen.

– Det enda som är extra jobbigt är om jag ska lyfta ett extra tungt paket. Då kan det lätt bli att jag lyfter fel, men i stora drag går det bra. Det är inga problem, säger David Larsson.

Antalet funktionsnedsatta som är öppet arbetslösa i Eskilstuna har minskat från 327 i juli förra året till 251 i juli i år.

– Det är glädjande måste jag säga. Vårt mål är att i möjligaste mål jobba för att personer med funktionsnedsättningar ska ha samma förutsättningar på arbetsmarknaden som befolkningen i stort, säger Kristina Bengtsson, sektionschef vid Arbetsförmedlingen.

Det var en lite blyg David Larsson som för fem år sedan kom som praktikant till Berglunds Åkeri. Några månader tidigare hade han gått ut gymnasiet där han bland annat tagit körkort för lastbil.

– Jag började söka jobb på en gång och skicka in cv. Jag fick väl svar från några, men de sa bara att de inte behövde folk då.

Med hjälp av Arbetsförmedlingen fick David praktik på Berglunds åkeri.

– Man måste ju få en chans att visa vad man kan och inte bli stoppad i dörren för att man har ett handikapp, säger Johan Broberg, platschef på Berglunds Åkeri.

David har vuxit med uppgiften och är i dag en i gänget bland chaufförerna.

– Det har gått över förväntan bra. Det är en härlig kille med härlig humor. Nu tänker man inte på att David har något handikapp eller att det skulle vara någon skillnad. Han är precis som vem som helst, säger Kalle Lorentzon, personalansvarig på Berglunds.

David har en trygghetsanställning som bland annat innebär att Arbetsförmedlingen betalar en del av lönen. Han säger att han trivs på jobbet.

– Ja, jag har bra kollegor. Jag trivs.

I nuläget har 889 personer i Eskilstuna olika anställningar där Arbetsförmedlingen går in med ett lönestöd till arbetsgivaren för att kompensera för den nedsatta arbetsförmågan. Det rör sig till exempel om anställning med lönebidrag, trygghetsanställning och utvecklingsanställning.

– Arbetsgivarna i Eskilstuna är duktiga på att ta emot personer. En del av de personer som arbetsgivarna erbjuder möjlighet till en anställning har ganska omfattande funktionsnedsättningar, säger Kristina Bengtsson.

Eskilstuna kommun har tagit beslut om att anställa 150 personer med funktionsnedsättning under en treårsperiod. Många jobbar även inom den privata sektorn.

– Det är väldigt många personer som har anställning utanför den offentliga sektorn. De flesta av de här 880 jobbar inte inom Eskilstuna kommun, utan de jobbar ute hos privata arbetsgivare, stora som små.

Kristina Bengtsson säger att det är viktigt att Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, kommunen, privata arbetsgivare och vården samarbetar för att ge funktionsnedsatta möjlighet till jobb.

Hennes viktigaste budskap till arbetsgivare som funderar på att anställa en person med funktionsnedsättning är att i första hand se till personens kompetens.

– Våga se kompetensen. Den nedsatta arbetsförmågan kan man kompensera på många sett så att personen fungerar så väl som möjligt i anställningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om