– Allt började med den här annonsen. Mäklaren beskrev hur huset skulle bli och pratade om hur hög standard allt skulle ha. Det skulle ha två våningar med utsikt och fasad i lärkträ... Han målade upp en fantasi och dröm som var väldigt lockande. Men rent juridiskt sålde han en leråker, säger Omid Abdulla.
Omid visar runt på tomten på Ektorpsvägen i Torshälla där han och hans familj skulle ha flyttat in i början av december. Den är en av tre fastigheter på gatan som har sålts med samma upplägg: samma mäklare, samma byggherre. Vid det här laget skulle alla köpare ha flyttat in i sina nybyggda hus – i stället har de tvingats in i en rättsprocess.
Tomten kostade 1,5 miljoner kronor – långt över taxeringsvärdet på 283 000. För totalt 4 350 000 kronor skulle Omid och hans familj få sitt drömhus. I mäklarannonsen beskrivs en friliggande tvåplansvilla utrustad med ett kök från Ballingslöv och vattenburen golvvärme på båda plan. Det framgår till och med vilka vitvaror som ingår.
– Jag letade efter ett hus – inte en tomt. Men mäklaren lovordade byggherren och det kändes så tryggt att jag inte hade en tanke på att kolla upp honom. Men så fort kontraktet var påskrivet sa mäklaren att hans jobb var avslutat. "Från och med nu sker kontakten mellan er och byggherren", sa han.
Till en början verkar allt i sin ordning och byggherren har påbörjat markarbetet. Bygget ska finansieras enligt en lyftplan, där arbetet faktureras löpande efter att vissa moment slutförts. I april, fem månader efter tomtköpet, kommer Omids första faktura på 675 000 kronor. Men när byggherren har tagit emot betalningen blir han onåbar.
– Då upptäckte jag att ingenting hade hänt på tomten på en månad. Jag hade ju litat på att markarbetet var klart när jag betalade. Byggherren, som hade hetsat mig att betala in fakturan, svarade inte i telefon på två veckor. Det osade bedrägeri och jag och mina blivande grannar började detektivarbeta.
Samtidigt som grannarna börjar luska i byggherrens arbetssätt står bygget still hos makarna Jenny och Fredrik Kangas, som köpte en tomt i Skogstorp enligt samma upplägg i november 2020. I flera månader har deras enplansvilla bara bestått av ett skal med väggar och takpapp, men byggherren har flera gånger bedyrat att allt kommer att bli klart för inflyttning i mars 2022. Nu är det april och paret – som nyligen har fått sitt första barn och har ett till på väg – har sagt upp sitt hyreskontrakt. Nu tvingas de söka en ny lägenhet.
– Byggherren skyllde på att han var tvungen att prioritera ett husprojekt i Mälarbaden, men lovade att huset skulle vara klart till sommaren, säger Jenny Kangas.
Men först i juni, efter många löften om att bygget ska återupptas "snart", återvänder snickarna till tomten. När paret med jämna mellanrum åker förbi huset för att se hur processen går märker de att något inte står rätt till. Snickarna pratar ofta om hur de saknar material och frågar återkommande om när taket ska levereras.
– Ett par gånger frågade snickaren när vi hade betalat senast så vi misstänkte att de som jobbade inte hade fått betalt. Jag kollade upp entreprenören hos Kronofogden och såg att han hade skulder. Då började vi oroa oss, säger Jenny.
Innan taket är på plats kommer fakturan för det sista momentet i lyftplanen.
– Den skulle betalas när ytskikten var klara. Han hade alltså färdigställt alla ytskikt och köket trots att det inte fanns något tak. Det fanns inte heller någon värme och nu började det bli vinter. I efterhand har vi insett hur fel det var, säger Fredrik Kangas.
Paret förklarar att de förbisåg varningsklockarna eftersom bygget nu rullade på i sådan fart. Att byggherren nyligen hade färdigställt en blivande grannes hus var en försäkran om att han inte var någon fuskbyggare.
– Vi hoppades någonstans att han skulle hinna klart innan han gick i konkurs, säger Fredrik.
Men det provisoriska taket som huset stått med i över ett halvår är bara gjort för att hålla tätt i ett par månader, och paret upptäcker att vatten läcker in. De ringer byggherren som avfärdar problemet. Om vattenläckan skulle orsaka några skador på huset är det inte parets problem eftersom byggherren åtar sig att lösa eventuella skador innan inflyttning, försäkrar han.
Kort därefter kommer ett oroväckande meddelande från byggherren.
– Han skrev att han hade hamnat i ekonomisk kris. Någon som skulle göra ett grundarbete hade dragit iväg med 435 000 kronor. Nu behövdes snickarna från vårt hus för att göra grunderna, säger Jenny Kangas.
Det blir nu uppenbart för paret att byggherren använder pengar från ett projekt för att finansiera ett annat. För paret berättar han om sin plan på att få klart deras hus med hjälp av intäkterna från tomterna på Ektorpsvägen. Där har han redan fått in över två miljoner trots att han inte färdigställt markarbetet.
Ändå har han inga pengar till att lösa ut taket från bygghandeln. Förtroendet för byggherren är slut och paret bestämmer sig för att bekosta taket själva. De frågar byggherren om han kan förmedla en offert.
– Han sa att han inte får dela sina offerter, men säger att han har en "deal" med bygghandeln om att han behöver betala av fakturor på vad taket kostar för att få ut taket. Han sa att vi kunde gå den vägen. Han ville alltså att vi skulle betala av hans skulder i stället för att köpa taket, säger Fredrik Kangas.
Det, tillsammans med efterforskningar om vad färdigställandet av huset egentligen skulle kosta, gjorde att paret till slut fick nog.
Jenny och Fredrik jobbar nu för att färdigställa sitt hus i egen regi, men arbetet började med en mängd nya obehagliga överraskningar. Badrummen är inte godkända och har behövt rivas. Både brunnar och grovkök saknar tätskikt. Det finns ingen el till köksön och det har börjat mögla uppe på vinden.
– Vattenskadorna har gjort att vi har behövt riva delar av innertaket och markarbetet är inte rätt utfört, säger Jenny Kangas.
Paret har också blivit varse att byggherren inte tecknat ett färdigställandeskydd, ett konsumentskydd som garanterar färdigställandet av bostäder som utfärdas i samband med bygglovet. I ansökan om bygglov för samtliga fyra tomter har byggherren angett att han bygger i egen regi, inte åt kunder, vilket har gjort att han kunnat bygga utan att köparna skyddas i händelse av konkurs.
– Det känns inte roligt längre och vi säger "det där jävla huset" om vårt första hus. Vi har till och med funderat på att sälja det när det är klart, säger Jenny Kangas.
Medan paret räknar med att till slut kunna flytta in i februari börjar byggprocessen för köparna i Torshälla från noll. Samtliga har hävt sina avtal och både Omid Abdulla och paret Kangas har även polisanmält byggherren.
Nyligen skickade en bygghandel in en konkursansökan mot byggherren och det är oklart om någon av familjerna, som alla står beredda att gå till domstol, någonsin får tillbaka sina pengar.
Lastbilschauffören Omid berättar att han jobbar runt 240 timmar i månaden för att få ekonomin att gå ihop medan han bekostar bygget. Slutnotan kommer att vara betydligt högre än vad som förmedlades i mäklarens annons.
– Jag har gått till läkaren och fått tabletter för att jag mår så dåligt. Alla mina besparingar har lagts på det här. Jag har tre barn och skulle sponsra både EPA-traktor och körkort till min dotter, men allt har gått till huset. Samtidigt rasar försäljningsvärdet på vårt radhus. Mäklaren sålde en dröm och jag fick en mardröm, säger Omid.
Mäklaren menar i sin tur att han inte haft någon anledning att misstro byggherren när han sålde tomterna med villkoret att teckna entreprenadavtalet.
– Det är jättetråkigt och jag tycker väldigt synd om familjerna. Men jag vill vara tydlig med att jag har haft i uppdrag att förmedla tomter – entreprenaden har varit helt utanför mitt uppdrag. Jag har inte haft någon aning om att det här byggföretaget har haft en dålig ekonomi, men efter det här har vi börjat skriva ut vilka byggföretag som ska utföra projekten i annonsen så att kunderna direkt kan kontrollera dem, säger han.
När Eskilstuna-Kuriren konfronterar byggherren menar han att pandemin, inflationen och kriget i Ukraina har ansatt företagets ekonomi. Det, tillsammans med att flera fel behövde åtgärdas för ett bygge i Mälarbaden, resulterade i "ett gigantiskt jävla kaos", säger han.
– Sedan hade vi en kille som skulle göra grunderna till Ektorpsvägen som försvann med pengarna och det var nådastöten. Vi har inte gått in i det här av illvilja och har slutfört alla tidigare projekt. Personligen ligger jag back 635 000 kronor och har lånat pengar för att stoppa in i bolaget. Det hade nog gått att få klart de här husen, men när folk tappar förtroendet för en blir det svårt att jobba.
Byggherren förklarar att han har angett en tidigare fastighetsägare för kommunen i samband med bygglovsansökan, vilket diskvalificerat familjerna från att omfattas av färdigställandeskydd, med att han sålt ett "helservicekoncept" där han byggt i egen regi.
– Skyddet är ju inte ett krav då, säger han.
Har du informerat kunderna om riskerna?
– Nej. Men jag har haft för avsikt att bygga kåkarna och har inte sett det som en risk.
På Ektorpsvägen tog du betalt för markarbetet innan det var utfört. Varför då?
– Vi hade en underleverantör som skulle ha utfört arbetet och jag fakturerade utan att ha varit där. Omid kunde ju ha påpekat att arbetet inte var utfört.
Det är tydligt att du finansierat tidigare projekt med pengar du fått in från nya. Hur resonerar du kring det?
– Man tar inte någons pengar och lägger på andras grejer, man tar pengar som man faktiskt har tjänat. Förutom i Omids fall då.
För Jenny och Fredrik föreslog du att de skulle betala av en skuld hos Bygma när de ville köpa sitt tak.
– Det är bättre för krediten att man betalar av gamla fakturor. Det hade förlängt livet på bolaget och fått ordning på det här. Nu har Bygma begärt oss i konkurs och vi kan inte göra någonting.
Nu måste Fredrik och Jenny riva stora delar av huset. Det framstår ju som rena fuskbygget.
– De har besiktigat innan det är klart och därför är det inte godkänt. Badrummen är en icke-standard-lösning som inte godkänns utan att man tillhandahåller en fuktskyddsprojektering. Jag har byggt andra badrum på samma sätt som blivit godkända. Innertaket är vad det är, bolaget har helt enkelt inte haft pengar till yttertaket.
Nu finns en konkursansökan mot bolaget. Vad händer nu?
– Det kommer att gå omkull. Jag kommer att få en stor hög med skulder som jag kommer vara betalningsskyldig för privat. Min situation är inte bra heller – inte för att det rättfärdigar någonting.
Kommer du att vara kvar i byggbranschen?
– Inte på det här sättet, det har varit alldeles för mycket kaos sedan pandemin. Många i branschen har skatteskulder som Skatteverket inte har krävt in än. Kräver de in sina pengar är det nog ganska många som går i konkurs.