Det var i början av september som en grossistfirma i Eskilstuna fick oanmält besök av två livsmedelsinspektörer.
Firman är ett mindre familjeföretag som bedriver partihandel med livsmedel. När miljöinspektörerna började se sig om i lokalerna, upptäckte de ett och annat som inte hörde hemma där. På hyllorna stod gammal mat och i samma lokal fanns både bildäck och musspillning.
– Bildäck ska inte finnas i samma lokal som livsmedel. Även om maten är förpackad kan det finnas små öppningar där partiklar från däcken kan ta sig in, till exempel jordbakterier. Om det finns möss i lokalen kan de gnaga på livsmedlen, trots att de är förpackade, säger Magdalena Goczkowska, en av miljöinspektörerna som var på plats.
Den gamla maten bestod av torrvaror som pasta, linser och kryddor med bäst-före-datum som passerats för många år sedan. En av bilderna från inspektionen visar mald chili som gick ut 2016. Företaget säljer inga produkter direkt till konsumenter. Enligt Magdalena Goczkowska säljer de främst till pizzerior, restauranger och enstaka småbutiker. Miljöinspektörerna vet inte om de utgångna varorna har sålts till kunderna.
– De säger att det skulle slängas, men den gamla maten var inte samlad på en plats utan utspridd i lokalerna. Det var svårt att veta vad som fanns på hyllorna. Man undrar ju varför de har kvar maten så länge, gammal mat ska returneras omgående. Det tyder på dålig logistik. Har de inte haft tillfälle att returnera maten på fyra år? Som inspektör börjar man ju fundera.
I frysdisken hittades kött där bäst-före-datumet var svårt att avläsa på förpackningen.
I övrigt hade inspektörerna synpunkter på att det saknades ordentliga sopkärl och att dörrfoder till ett frysrum var skadat.
Företaget har fått en månad på sig att städa bort bildäck och gammal mat. Mat som är på väg att passera bäst-före-datum ska placeras på en särskild hylla. Sedan kommer miljökontoret på ett nytt besök och vill då se bildbevis på att maten har kastats.
Vad händer om de inte har städat och gjort sig av med den gamla maten?
– Då tar vi hand om det och lämnar till destruktion på deras bekostnad, säger Magdalena Goczkowska.
Hon säger också att det inte är ovanligt att det ser ut så här hos grossister och även i vissa butiker.
– Det förekommer, men det brukar inte vara så stora mängder och inte så gammal mat.