Här är anmälningarna efter Mello i Eskilstuna

Skrämmande bidrag som bör ha åldersgräns, en sketch förlöjligar Flashback-användare och otillåten reklam – det är några av anmälningarna som Granskningsnämden fått in efter Melodifestivalen i Eskilstuna.

Melodifestivalens deltävling i Eskilstuna resulterade i fyra anmälningar till Granskningsnämnden. En av anmälningarna kommer från en man som anser att Scarlets bidrag skrämmer små barn.

Melodifestivalens deltävling i Eskilstuna resulterade i fyra anmälningar till Granskningsnämnden. En av anmälningarna kommer från en man som anser att Scarlets bidrag skrämmer små barn.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2024-03-16 19:01

Tre veckor har snart gått sedan Melodifestivalen gästade Eskilstuna med sin fjärde deltävling. Många såg musikfesten som ett glittrigt inslag i den gråa vardagen – men inte alla.

Granskningsnämnden har nämligen tagit emot fyra anmälningar mot tv-sändningen i staden. 

Här är det främst två anmälningar som sticker ut.

undefined
"Melodifestivalen pågår just nu och jag ser att en låt är som en skräcklåt, Circus X - Scarlet. Om sådant skall sändas ska programmet vara från 15 års ålder". Så skriver en man till Granskningsnämnden.

En man har anmält duon Scarlets bidrag då han anser att det är för skrämmande för att platsa i Melodifestivalen och anser att bidraget bör ha en åldersgräns på 15 år. 

"Melodifestivalen ska vara ett familjeprogram och liknar mer o mer ett galet vuxenprogram. Som att ha med Frökens snusk!? Hur som helst, så måste Melodifestivalen ha vissa regler så små barn inte skadas av skräckmaterial", skriver han vidare i sin anmälan.

En andra anmälare anser att programmet är politiskt vinklat och påvisar två tillfällen.

Det första rör Carina Berg när hon intervjuar Dotter som inte kunde prata och därför endast gjorde gester med händerna varpå Berg säger: "Vad vill du säga till publiken? Sortera batterier. Källsortera. Jättebra. Fint budskap. Fina budskap!" Något som anmälaren anser att artisten inte menar då hon gör hjärtan med sina händer – då det inte har något med källsortering att göra.

undefined
"Börje – ambassadören för Jönköping" uppskattades inte av alla.

Den andra synpunkten gäller en sketch där komikern Sofia Dalén är karaktären "Börje – ambassadören för Jönköping". Programledaren Carina Berg tar upp studien där Eskilstuna ligger på plats 15 över världens lyckligaste städer – något som karaktären "Börje" inte håller med om utan hävdar att Jönköping är den lyckligaste staden. När Berg säger att det handlar om forskning svarar "Börje":

"Nej, det är fake news! Den riktiga sanningen hittar man på forum på internet. Det är där vi gubbar samlas och säger sanningen".

Anmälaren anser att sketchen förlöjligar personer som hänger på nätforum. 

"Att de valde att framställa denna Flashback forum-mannen som en drogkonsumerande överviktig man med flottigt hår och dålig hygien visar på en tydlig politisk vinkling eftersom det är högerpolitik som förs på dessa forum. Varför valde de inte att framställa denna personen som en intellektuell välvårdad man?", skriver anmälaren.

De resterande anmälningarna gäller otillbörligt gynnande. Eftersom SVT är ett public service-företag ska de inte gynna kommersiella intressen genom att framhäva en vara eller tjänst på ett otillbörligt sätt – något som anmälarna anser har skett.

undefined
En varuvagn från företaget Martin och Servera skymtades i bakgrunden i några sekunder under ett av programmets inslag.

Den första anmälningen rör ett inslag som visas före Albin Tingwalls bidrag, där det i några sekunder skymtas en varuvagn från företaget Martin och Servera.

Den andra anmälaren har uppmärksammat att två olika varumärken synts under programmet. Det första är Eskilstuna-företaget Stiga vars logga syns på ett pingisbord i ett av inslagen. Anmälaren har också lagt märke till att Danny Saucedo bär skor av märket Adidas under sitt framträdande, något som personen i fråga anser vara ett regelbrott.

undefined
Under ett inslag syntes ett pingisbord med logga från Eskilstuna-företaget Stiga, något som en tittare uppfattar som otillbörligt gynnande.

Enligt SVT finns det dock undantag gällande varumärken. Exempelvis när ett program utspelar sig i samhället där det finns logotyper och varumärken som de inte kan styra över – däremot ska de inte visas upp på ett sätt som kan leda till just otillbörligt gynnande.

undefined
Danny Saucedos skor av märket Adidas fick en tittare att se rött.

Granskningsnämnden registrerar alla anmälningar som kommer in. Nämnden får in flera tusen anmälningar per år och prioriterar att granska de som kan leda till att reglerna följs bättre.

Granskningsnämnden

Granskningsnämnden för radio och tv är en nämnd som tillhör Mediemyndigheten. Den har till uppgift att granska redan sända radio- och tv-program i Sverige och se till så att de följer de regler som finns för radio och tv. Ser du eller hör du något som inte känns rätt i tv eller radio har du möjlighet att skicka in din anmälan.

Då får Granskningsnämnden får in flera tusen anmälningar varje år kan inte alla leda till en granskning. Nämnden prioriterar anmälningar som kan leda till att reglerna följs bättre. Anmälningar som rör en enskilds personliga intressen, liknande intressen för företag eller frågor av principiell betydelse ska dock alltid prövas.

Källa: Mediemyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!