Fyra digitala näringslivsdialoger i Eskilstuna nästa år

Den 12 november genomförde Eskilstuna kommun en digital näringslivsdialog. Politiker, tjänstemän och näringslivsrepresentanter medverkade i panelen och publiken hade möjlighet att ställa frågor via en chatt.

Paneldeltagarna medverkade via länk i sändningen som streamades på Youtube.

Paneldeltagarna medverkade via länk i sändningen som streamades på Youtube.

Foto: Stina Adolfson Kiviaho

Eskilstuna2020-11-28 16:15

Syftet med näringslivsdialogen är enligt Eskilstuna kommun att stärka näringslivsklimatet. Mötet den 12 november var det första i sitt slag i Eskilstuna. Ytterligare fyra dialogmöten kommer att genomföras under nästa år. 

Vi det första mötet diskuterades näringslivsklimat, attityd och trygghet. Paneldeltagarna medverkade via länk. Dialogen streamades på Youtube och det var möjligt för publiken att ställa frågor under pågående sändning.  

Sofia Sjöström från Svenskt Näringsliv sa att hon lider med alla de företag som befinner sig i kris på grund av pandemin, särskilt efter de senaste rekommendationerna.

– De är nödvändiga, men de är en katastrof för många. Vi tänker på er, men vi måste också kunna ha två tankar i huvudet samtidigt och försöka fokusera framåt. 

Hon ansåg att kommunen behöver stärka kommunikationen mellan sin egen näringslivsenhet och kommunens övriga förvaltningar för att öka förståelsen för företagens kommersiella villkor och kompetensbehov. 

Elin Trygg, ordförande Nyföretagarcentrum, menade att det nu är viktigt att satsa ännu mer på nyföretagande. 

– Det finns många som funderar och som inte vet om de har jobbet kvar. En hel del kanske har en affärsidé. Vi måste ta vara på den biten och även fortsätta följa nyföretagare. 

Sofia Sjöström rekommenderade Eskilstuna att inrätta branschråd. 

– Det är att man har företagare som är engagerade från olika sektorer och branscher där man snabbt kan gå ut och få svar på diverse frågor vare sig det handlar om kompetensförsörjning eller det här krisläget vi är i just nu eller hur en viss tillståndshantering fungerar.

Hon fick medhåll av Företagarnas ordförande Andreas Frisk: 

– Ett branschråd skapar också förståelse åt båda riktningar så det är jag helt med på. Företagarna behöver förstå vilka utmaningar politiker och tjänstemän har, men tjänstemännen behöver också veta hur en företagares vardag ser ut. 

Elin Trygg menade även att det är viktigt att tänka internationellt. 

– Man behöver inte kunna perfekt svenska för att kunna starta ett företag idag. Man behöver därför också fundera på hur man möter de här företagarna. Var är mötesplatserna helt enkelt? Nu när det är corona är det lite svårare, men det kommer att gå över till slut. På Nyföretagarcentrum har vi till exempel rådgivning på arabiska, engelska och andra språk om det behövs. 50 procent av de som kommer till oss är utlandsfödda. 

Eskilstuna kommuns kommundirektör, Tommy Malm, sa att kommunen bland annat försöker hjälpa till med företagens kompetensförsörjning. 

– En del handlar om kompetensförsörjning generellt, att hjälpa till att matcha, lyssna på företagens behov, titta naturligtvis på grundutbildningen, men också på yrkesutbildningar. En av de viktigaste insatser om vi skulle lyckas med det är också att få till Mälardalens universitet. En annan är tydlighet i service och bemötande från alla som jobbar i Eskilstunakoncernen. 

Flera personer som följde sändningen via Youtube kommenterade diskussionen i chatten. En person tyckte att det var helt rätt att jobba med ungdomar eftersom det ger bra resultat om de tidigt får lära sig om entreprenörskap. En företagare gav hösta betyg till Nyföretagarcentrum för att dess medarbetare är professionella, lyhörda och hjälpsamma. 

Om du vill se sändningen igen kan du göra det på: https://foretag.eskilstuna.se/naringslivsdialog

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!