– Det här är ett långsiktigt arbete och vi tror att ett bredare samarbete kan ge flera vinster för alla", säger Mirja Cervin på K-fast.
Det är fastighetsbolagen Hembla, Victoria Park, K-fast och Willhem, med sammalagt 13 000 lägenheter i kommunen, som vill hitta en nya partner att vända sig till i trygghetsfrågor. På onsdag bjuder de in aktörer som redan bedriver trygghetsskapande verksamhet – eller sådana som är redo att börja, till digital frukost.
– I dag använder vi oss av bevakningsbolag i varierande utsträckning. Det här är ett sätt att tänka nytt. Samma person som rycker ut för att fixa avloppet kanske inte är lika smidig på att hantera ett gäng stökiga ungdomar, säger Sara Grandin på Victoria Park.
Idén med en gemensam trygghetsjour är inte ny och praktiseras med framgång i flera storstadsregioner. Målsättningen är att skapa trygghet och trivsel hos de boende.
– Det här är en väg att bibehålla närvaron i bostadsområdet även efter att våra kontor stängt för dagen, säger Josephine Bitschnau på K-fast.
Uppdraget innebär att prata med personer som rör sig utomhus och skapa relationer, synas på platser som upplevs som otrygga och finnas på plats vid en särskilt allvarlig händelse som stöd för andra hyresgäster.
Personer som kan bli aktuella för tjänsten kan exempelvis tidigare ha arbetat som polis, fritidsledare, inom psykiatrin eller socialtjänsten.
– Att bara kunna prata med människor är värdefullt, här söker vi en entreprenör som även har kompetens att hantera personer med psykisk ohälsa, säger Sara Grandin.
K-fast, med 7 000 hyreslägenheter i Eskilstuna och Torshälla, har tagit emot 242 samtal om störningsärenden de senaste tolv månaderna.
– Många av dessa kan uppfattas som bagatellartade av utomstående och majoriteten kanske inte direkt är något för ett bevakningsbolag att agera i. Här kan en trygghetsjour fylla en bättre funktion, säger Josephine Bitschnau.
En av fördelarna som fastighetsägarna ser med en gemensam verksamhet för ökad trygghet är att flera bostadsområden omfattas av den – och samtidigt.
– På så sätt minimeras risken att ett problem hanteras i ett område, bara för att snabbt dyka upp i ett annat, säger Sara Grandin.