Efter att miljökontoret fått in ett tips om smutsiga lokaler utförde man ett oanmält tillsynsbesök på den italienska restaurangen Sapori D’Italia på Rademachergatan i oktober.
Vid besöket påträffades 19 brister – de flesta bristerna var kopplade till smuts och otillräcklig städning.
Under kontrollen upptäckes det bland annat att såväl skåpluckor som handtag till både dörrar, kylskåp och skåpluckor var smutsiga. Golvet under diskbänken var så smutsigt med bland annat gamla matrester att skulle behövas saneras, berättar inspektören Magdalena Goczkowska.
– Det var inte smuts som hade kommit under dagen utan det hade varit där länge, säger hon.
Utöver det påträffades repiga och smutsiga skärbrädor samt en smutsig kyl. I diskrummet upptäckte hon även svartmögeltillväxt i fogarna mellan kaklet – något som är ganska vanligt i våtutrymmen, enligt henne.
– Men det måste åtgärdas även om det är vanligt förekommande. Ju snabbare man agerar desto lättare är det att agera eller minska angreppet.
Några trappsteg upp finns det en etagevåning. Enligt ägaren används den som en lagerlokal för att förvara kartonger och dylikt. Men miljökontorets personal upptäckte att utrymmet även används för hantering av livsmedel.
– Bland kartongerna fanns en degblandare som de använder. I en lagerlokal och rum där man förvarar torra varor finns det mer dammpartiklar som virvlar runt och kan komma in i degen, säger Magdalena Goczkowska.
I samma del av lokalen som lagerutrymmet påträffades även ett läckande kylrum – något som inte alls är bra, enligt miljöinspektören.
– Papper låg på golvet för att suga upp vatten. Ett läckande kylrum är ett tecken på att det kanske inte fungerar som det ska. Det hade en bra temperatur men man måste fundera över varför det läcker. När kylrummet läcker sprider sig vatten i lagerlokalen och blandas med smutsen.
I frysen bredvid låg hamburgare, sex stycken förpackningar, tre kilo vardera – med vitaktigt och uttorkat utseende. Miljökontorets personal valde därför att slänga köttet då det passerat sista förbrukningsdag.
– Efter sista förbrukningsdag får du inte sälja det dagen efter. Efter bäst före-datum får du sälja beroende på hur det ser ut, smakar eller luktar. Men när det gäller sista förbrukningsdatum är det den sista dagen som gäller även om du lägger det i frysen, punkt slut. För det finns en anledning till att exempelvis kött har det eftersom det kan vara skadligt att äta efter det.
Nu är det upp till restaurangen att åtgärda bristerna till den 15 november. Någon gång efter det kommer miljökontorets personal göra ett nytt besök. Om problemen inte är åtgärdade vid återbesöket väntar föreläggande eller i värsta fall stängning.
– Men jag förutsätter och tror att ägaren gör något åt det här, säger Magdalena Goczkowska.
Ägaren Shisha Salem tycker själv inte att det var så smutsigt.
– Miljöinspektören överdriver, säger han och fortsätter:
– Köket blir smutsigt när man jobbar – det är helt normalt. Men allt är fixat nu.
Han tycker att det är konstigt att miljökontoret anmärkte om degblandaren då ingen gjort det tidigare.
Att hamburgarna passerat utgångsdatum berodde på ett företaget de köpte de av felmärkt varorna, menar Shisha Salem.
– Jag har fixat ett intyg som jag ska visa när de kommer tillbaka.