Från Djurgårdsvägens början, längs kajkanten och ut i vattnet till den lilla holmen i Stadsparken ska det anläggas en bro. Träbron som i ett huj gör det möjligt att flanera ett helt varv längs vattnet mellan Nybron och Rådhusbron är sprungen ur ett medborgarförslag. Förslagsläggaren påtalar att en liknande skapelse finns längs Klara Strand i Stockholm.
Hur mycket den nya vattenpassagen kostar att bygga är det ingen som vet, några pengar är heller inte avsatta.
– I stadsbyggnadsnämnden finns det inga pengar men man kan använda sig av exploateringsbudgeten, som en del i utvecklingen av Stadsparken. Ett komplett å-stråk är helt i linje med det som skisserats i översiktsplanen, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Magnus Johansson (MP).
När kan bron tidigast vara på plats?
– Jag vågar inte säga någon tidpunkt. Cirka 400 förslag har lämnats in beträffande utvecklingen av Stadsparken. Nu ska vi titta på vilka åtgärder som ska genomföras och i vilken takt, säger han.
Längs den aktuella sträckan finns ett antal privatbostäder och kontor. Hur fastighetsägarna ser på att få en bro som granne är oklart.
– Bron går en bit ut i vattnet för att det inte ska kännas som att folk kommer in i deras trädgårdar. Jag utesluter inte att det kan komma önskemål om att få ansluta till bron från Strandgatan.
Utesluter de här planerna att det även byggs en bro mellan Stadsparken och Hamngatan?
– Nej, inte alls. Planerna på en gång- och cykelförbindelse från någonstans runt Djurgårdsvägen/Klostergatan, över ån till Övre hamn, ungefär vid härbärget lever vidare. Det svåra blir att utforma de här broarna så att de smälter in. Jag tror att det kan bli riktigt bra.