Grön laser ett effektivt vapen mot kanadagässen

I Vilsta har den prövats, med goda resultat. Nu är det dags för kommunen att med grön laser ta itu med de hundratals gäss som intagit badplatsen i Sundbyholm. "Vi tror starkt på lasern, äntligen ett bekämpningsmedel som verkar funka", säger kommunens Tony Käll.

Sundbyholm är en populär badplats, och lockar badgäster i hundratal även under ovädret Hans framfart. Men dessa lämnar inte glasspapper och pappmuggar efter sig, utan bajs och fjädrar i vattnet, i sanden och på gräsmattan.

Sundbyholm är en populär badplats, och lockar badgäster i hundratal även under ovädret Hans framfart. Men dessa lämnar inte glasspapper och pappmuggar efter sig, utan bajs och fjädrar i vattnet, i sanden och på gräsmattan.

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2023-08-08 04:45

Flera hundra gäss, i sanden och i vattnet, och stora mängder bajs på stranden, i gräset och på parkgångarna ända bort mot hamnen.

Även om vädret inte lockar speciellt många badgäster till Sundbyholm den här veckan är konkurrensen om vattnet och sanden stenhård för närvarande. När stranden blivit folktom på grund av regnet har kanada- och grågässen intagit området. Och skitat ner rejält.

Men kommunen är på väg ut för att ta itu med problemet, enligt den skrämselteknik tidningen berättade om i början av maj.

– Ja, vi har ju en ny grej i år, säger Tony Käll, arbetsledare på kultur- och fritidsförvaltningen.

undefined
Mathias Winberg på Antiavem demonstrerade grön laser mot gäss för kommunens medarbetare, Fouad Iwas och Ermias Brhane i Vilsta i maj. Lasern har sen hållit fåglarna borta från stranden tämligen väl, enligt kommunen. I bakgrunden syns det staket kommunen testat för att mota bort gässlingar.
undefined
Den gröna laser som företaget Antiavem använder för att skrämma bort fåglar kostar cirka 40 000 kronor och når i optimala förhållanden 2,5 kilometer.

– Sedan försommaren har vi hyrt in Västeråsföretaget Antiavem, som använder sig av grön laser för att skrämma iväg sjöfåglarna från stränderna. Vi har kört några gånger i veckan i Vilsta, och det har blivit betydligt bättre, även om gässen absolut inte försvunnit från området helt. 

– Men nu verkar det som att problemet förflyttats till Sundbyholm, även om vi inte fått så mycket klagomål därifrån än, men det är dags att åka ut med lasern till Mälaren. I Sundbyholm kan ibland flera hundra gäss samlas.

De senaste åren har kommunen testat en rad tilltag för att bli av med fågelproblemen på badstränderna – främst i Vilsta och Sundbyholm – utan större framgång. Det har varit skyddsjakt, patrullering av hundklubbar, staket, plastleksaker i form av exempelvis ormar och ugglor, drakar i träd, fågelatrapper och häckande trägäss i naturlig storlek.

undefined
Morabadets trägäss gör sin grej och höll åtminstone under sommarens högtryck levande gäss borta från stranden.
undefined
"Trägässen är effektiva en tid, även om inte de heller lurar gässen en hel sommar", säger Tony Käll.

Är det något som funkat väl?

– Nej det är bara tillfälliga lösningar. Staketen har hållit gässlingar borta från stränderna, i övrigt är de verkningslösa. Vi har haft skadegörelse mot trägässen och behövt ta bort dem. De är annars effektiva en tid, även om inte de heller lurar gässen en hel sommar, det är smarta fåglar. Och jakt har inte förekommit från vår sida i år.

Under tisdag-onsdag den 8 och 9 augusti gör kommunen sommarens tredje och sista mätning av vattenkvaliteten på de kommunala badplatserna. Varken Sundbyholm eller Vilsta har fått någon anmärkning under mätningarna i juni och juli.

Vattnet i Sundbyholm är väl knappast tjänligt just nu?

– Vi får se vad provtagningarna visar. Vi har klarat oss bra från bakterier hittills i år, ingen badplats har behövt stängas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!