Gästerna återvände till svenska hotell och restauranger i somras. I juli i år lade Sveriges hushåll mer på hotell- och restaurangtjänster än i juli 2019, visar preliminär statistik från SCB. Siffrorna visar att hushållen i juli spenderade 41 procent mer än i juni i år och 13 procent mer än i juli 2019.
För Elite Stadshotellet i Eskilstuna har juli varit en mycket lyckad månad.
– Det har gått bra jämfört med juli förra året och vi har legat på ganska exakt samma nivå som innan pandemin bröt ut. Vi har haft en 75-procentig beläggning på hotellet, vilket är fantastiskt bra. Våra restauranger, Y-WON Bar & Grill samt Bishops Arms, som fortfarande har Folkhälsomyndighetens restriktioner att förhålla sig till har även de gått bra och ligger i nivå med 2019, säger hotelldirektör Annica Åkerblad.
I och med de lättnader i restriktionerna som meddelades i måndags hoppas nu också Annica Åkerblad att konferensverksamheten ska komma igång igen.
– Vi har kapacitet att ta upp till 500 personer på hotellet. Framtiden ser oerhört hoppfull ut, säger hon.
Helena von Porat är vd på Clarion Collection Hotel Bolinder Munktell och även där har antalet bokningar ökat under sommaren och framför allt i juli.
– Vi har haft en 69-procentig beläggning under juli och då har vi aktivt valt att inte fylla upp hotellet på grund av trängsel för våra gäster, berättar hon.
Att allt fler har semestrat på hemmaplan tror hon är en av orsakerna till ökningen och juli 2021 var lika bra som samma månad 2019.
– Det var välbehövligt att få en så fin månad med oss. Jag tror att alla i hotell- och restaurangbranschen i Eskilstuna har haft en bra sommar. Vi har längtat efter beskedet om lättnader och hoppas att företagen börjar resa igen, vi är beroende av dem, säger hon.
– Det känns förhoppningsfullt nu, säger Göran Pettersson, hotellägare och ägare av Vilsta camping och stugby.
Han har haft en beläggning på 60-65 procent på sina hotell och campingen har också gått bra.
– Innan pandemin hade vi några fler veckor med riktigt högtryck på campingen, i år hade vi två-tre veckor i månadsskiftet juli/augusti där vi upplevde ett riktigt tryck. Och nu kan vi snart komma igång med konferenser och liknande igen. Nu hoppas jag att restaurangen Biff kan öppna fullt ut igen, under sommaren har vi fått säga nej till 400-500 personer per kväll, avslutar Göran.