Glada miner när tre av fyra får pensionslyft

Boulespelet gick så där för EU- och handelsminister Ann Linde, men det var ändå idel glada miner när hon under fredagen träffade ett gäng Eskilstunapensionärer för att prata om den nya skattesänkningen. Tre av fyra får mer pengar i plånboken.– Vi vet att det finns många hål att fylla, sa ministern.

PRO Torshällas ordförande Anna-Lisa Pettersson var en gång en av de första kvinnorna i IF Metalls förbundsstyrelse. Ann Linde tog kort på dem båda och lade ut på Twitter. "En fantastisk förebild!" skrev ministern.

PRO Torshällas ordförande Anna-Lisa Pettersson var en gång en av de första kvinnorna i IF Metalls förbundsstyrelse. Ann Linde tog kort på dem båda och lade ut på Twitter. "En fantastisk förebild!" skrev ministern.

Foto:

Eskilstuna2018-01-19 20:22

När årets första pension i veckan landade på miljontals konton runtom i Sverige, var den för 1,5 miljoner pensionärer högre än före årsskiftet. Då fick nämligen tre av fyra pensionärer över 65 år sänkt skatt med upp till 410 kronor i månaden.

För att uppmärksamma skattesänkningen har några ministrar rest runt i landet. Till Eskilstuna kom på fredagen EU- och handelsminister Ann Linde (S) för att prata pension och spela boule med ett par PRO-föreningar.

Därmed kunde PRO Torshällas ordförande Anna-Lisa Pettersson, 78, lägga till sin redan digra meritlista att under lättsamma former besegra en minister i boule. Hon konstaterade att skattesänkningen var varmt välkommen.

– Medlemmarna tycker så klart att det är väldigt bra. Samtidigt vet vi att inte alla får så stor del av sänkningen, men de har ju höjt taket för bostadstillägget också och det hjälper till, säger Anna-Lisa Pettersson.

Ann Linde kunde berätta om fler satsningar på sammanlagt över fem miljarder kronor, som gratis primärvård för dem över 85 år, sänkt högkostnadstak inom vården, ökat tandvårdsbidrag och mer personal inom äldrevården.

Samtidigt som det går bra för Sverige är ungefär var sjätte svensk över 65 år fattigpensionär och lever på knappt 12 000 kronor i månaden. Det är sämst i Norden.

[fakta nr="2"]

Ann Linde, hur blev det så här?

– Klyftorna har ökat de senaste 20 åren. De som arbetar har fått större löneökningar och de andra har hamnat på efterkälken. Den förra regeringen skapade den klyftan genom jobbskatteavdragen.

Begreppet fattigpensionär innebär att man har en inkomst som är lägre än 60 procent av ett lands medianinkomst. En beräkningsmodell som inte alltid ger en rättvisande bild, menar Ann Linde.

– Ser man på exempelvis Finland och Spanien så har deras medianlöner minskat, vilket ger färre fattigpensionärer i statistiken. Och generellt har de allra flesta av våra pensionärer mer pengar i plånboken än för tio år sedan. Sverige, Finland, Island och Danmark har ungefär lika mycket i pensionskuverten. Norrmännen har lite mer.

Även en ökad pension innebär dock ofta mycket små marginaler. Anna-Lisa Pettersson menar att skattesänkningen, som kan ge upp till 410 kronor i månaden, kan ge ökad livskvalitet för många.

– Det kan vara så att man inte behöver tänka de sista dagarna i månaden på om man har pengar att köpa mat för eller inte.

Skattesänkningen

Den 1 januari 2018 sänktes skatten med upp till 5 000 kronor per år för 75 procent av alla personer över 65 år, med en pension på under cirka 17 000 kronor.

Skatten sänks även för pensionärer med inkomster upp till cirka 35 000 kronor per månad.

Regeringen har slagit fast att skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare ska vara helt borta till 2020.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!