Krafthandelschefen Anders Gradin på Eskilstuna Strängnäs Energi och miljö, ESEM, berättar att det fasta priset, som är 30 procent av priset i elavtalen Eskilstuna- och Strängnäs-el, för sommarhalvåret som säkrats under senaste vintern blev 157,86 öre per kilowattimme för maj månad, inklusive moms.
När det kommer till den rörliga delen i ovan nämnda elavtalen, 70 procent, ser det ännu bättre ut än i april, då priset hamnade på 96,40 öre per kilowattimme, inklusive moms.
– Den rörliga delen blev 61,79 öre per kilowattimme, inklusive moms. Elpriset för kunder med Eskilstuna-el och Strängnäs-el blev 90,61 öre per kilowattimme för maj, inklusive moms, säger Anders Gradin.
Priset i maj 2022 för kunder med Eskilstuna-och Strängnäs-el var 123,5 öre per kilowattimme. Då var den fasta delen av priset låg och den rörliga delen hög, tvärtemot i år. Den fasta delen var då 87,23 och den rörliga delen 139,05 öre per kilowattimme.
De låga priserna på marknaden nu gör att ESEM kan säkra lägre elpriser till nästa vinter.
– Prismodellen ger nu kunderna möjlighet att dra nytta av de för tillfället lägre spotpriserna. Men de får ändå ett bra skydd mot eventuellt höga priser i vinter där vi också sprider risken genom att handla in den fasta delen av priset vid flera tillfällen nu innan vintern.
Flera bottenrekord noterades i slutet av månaden på Nordpool, den nordiska elbörsen.
– Det genomsnittliga spotpriset i maj blev 39,02 öre per kilowattimme, senast priset blev lägre var april 2021 då priset var 33,68.
Orsaken till de extremt låga priserna i slutet av maj är en kombination av låg efterfrågan, hög produktion från vattenkraften på grund av kraftig snösmältning och av hög vindproduktion.
Anders Gradin har kollat på hur elpriserna ser ut under det kommande halvåret, det kan bli rejäla prisuppgångar under sommaren.
– Även om tillrinningen har varit extrem till vattenmagasinen så har maj varit torrare än normalt och den hydrologiska balansen har faktiskt försämrats. Det varma och torra vädret vi har just nu ser också ut att hålla i sig ett bra tag till.
Vädret och den hydrologiska balansen samt fyllnadsgraden av gaslagren i Europa kommer bli avgörande för vinterns elpriser. Just nu pågår årliga revisioner av flera kärnreaktorer men tillgängligheten i kärnkraften kommer att öka under sommaren igen.
– Det är möjligt att vi har en sämre hydrologisk balans efter sommaren i år jämfört med förra året, med rejäla prisuppgångar under sommaren och hösten som följd. Den stora skillnaden i år jämfört med förra året är gaspriserna och fyllnadsgraden i de europeiska gaslagren.
Fyllnadsgraden är i dag nästan 70 procent och priset på gas är bara en sjättedel av vad priset var förra året vid den här tiden.
– Dessutom har vi ytterligare en kärnreaktor i drift i Norden. Olkiluoto 3 i Finland, som producerar 1 600 megawatt, kom i kommersiell drift under förra månaden efter 14 års försening.
De höga elpriserna under 2022 fick många att minska sin elförbrukning.
– Kundernas förbrukning har minskat generellt med cirka fem till tio procent jämfört med förra året.
Anders Gradin har en slutsats för hur elpriserna kommer att se ut under det resterande året.
– Sammantaget allt detta innebär det att vi troligen inte kommer att se lika höga prisnivåer i år som under förra året.
I januari var det rörliga priset 129,96, februari 115,30, mars 114,01 och april 96,40 öre per kilowattimme, inklusive moms.