Paret tvingas hoppa över staket – för att ta bilen

Närsjövägen har varit uppgrävd i en månad. Paret Törnkvist har svårt att ta sig ut ur sitt hus och får hoppa över staketet in till grannen. "Vi har inte fått någon information om att det skulle bli så här", säger June Törnkvist, 86. Eskilstuna Energi och miljö, som ansvarar för arbetet, beklagar situationen.

Närsjövägen har varit uppgrävd i en månad vilket gjort att June och Göran Törnkvist haft det svårt att ta sig ut från sitt hus. "Jag tror inte de har tänkt på att vi faktiskt är sex bofasta här", säger June Törnkvist.

Närsjövägen har varit uppgrävd i en månad vilket gjort att June och Göran Törnkvist haft det svårt att ta sig ut från sitt hus. "Jag tror inte de har tänkt på att vi faktiskt är sex bofasta här", säger June Törnkvist.

Foto: Madelene Hergils

Eskilstuna2023-11-11 07:26

I januari 2022 togs de första spadtagen av "Utbyggnad Hyndevad" – ett samarbetsprojekt mellan Eskilstuna Energi och miljö och Eskilstuna kommun. Syftet är att bland annat bygga ut vatten- och avloppsnätet i områdena Sandhem, Dalhagen, Närsjö, Hyndevadstrand och Sandbankarna, samt att uppgradera vägarna i Sandhemsområdet till kommunal standard.

För fyra veckor sedan nådde projektet Närsjövägen. Sedan dess är vägen uppgrävd – något som har orsakat konsekvenser för June, 86, och Göran Törnkvist, 81.

De kan inte ta sig ut ur sitt hus utan att kliva i byggarbetsplatsen då det inte finns några alternativa gångvägar.

– Nu när det börjar bli mörkt klockan 17 på dagarna och vi ska ta oss från bussen blir det extra svårt då det inte finns några lysen här. Inte ens en slinga har de satt upp, säger Göran Törnkvist.

undefined
Paret Törnqvist berättar att de i den mån det går undviker att kliva i den uppgrävda gropen genom att exempelvis gena via grannens buskage. "De lösningar vi har hittat nu har vi grannar fått ordna själva", säger June Törnkvist.

Bilen har de fått ställa hos granne. För att ta sig dit måste de kliva över ett staket – något som inte är hållbart för det äldre paret. För att ta sig till och från bussen får de gena via en annan grannes buskage.

– Men det gör vi inte gärna om vi är finklädda och har lågskor eller när det är mörkt.

Att projektet skulle genomföras var de medvetna om. För flera år sedan var de på informationsmöten – men det var ingen som nämnde omfattningen av arbetet och hur det skulle påverka de boende, berättar June Törnkvist.

 – Vi visste att de skulle gräva men vi har inte fått någon information om att det skulle bli så här.

Nu riktar hon kritik mot att de inte fått någon närmare information av vare sig kommunen eller Eskilstuna före arbetet påbörjades.

– Tänk om någon av oss hade suttit i rullstol, då hade det här inte gått. Det är ingen som har kollat upp det.

undefined
För fyra veckor sedan påbörjades arbetet på Närsjövägen.

Men trots problemen har paret dragit sig från att kontakta kommunen eller EEM – något som grundar sig i en incident i påskas, då vattnet slutade att fungera. De misstänkte att avbrottet var kopplat till det omfattade arbetet i området och tog därför kontakt med byggarbetarna som gav dem ett telefonnummer till en chef på kommunen, berättar Göran.

– När jag ringde fick jag svaret: "Ja, hur gör vi nu?" Det var bara att lägga på då. Vi fick ordna det själva. Efter det har vi inte hört av oss för vi känner att det inte varit någon idé.

undefined
På grund av vatten- och avloppsarbetet har parets brevlåda och soptunna flyttats längre ner på vägen. För att ta sig dit måste de ta bilen.

Anna Lundell Ekwall är projektchef för VA på Eskilstuna Energi och miljö som ansvarar för arbetet vid Närsjövägen. Hon berättar att projektet har föregåtts av samrådsmöten med information till de boende i området gällande begränsad tillgänglighet. 

Under utförandetiden är det entreprenören Salbohed, som i samråd med EEM ansvarar för information. Däremot beklagar hon hur situationen blivit.

– Det är väldigt många människor som berörs i de här områdena, en del bor där permanent och andra har fritidshus. Olika människor behöver olika typ av information, vilket är svårt för oss att förutse. 

– Sedan är vi väl medvetna om att det är stora störningar och det går inte heller att undvika. Jag vet även att man på den här sträckan har stött på berg som man inte kunnat förutse, vilket gör att det tar längre tid och störningarna blir mer omfattande, säger hon.

Projektchefen på EEM ber nu paret och de övriga boende som upplever problem att kontakta dem. 

– Tar man kontakt med oss har vi alltid en dialog och försöker hitta en lösning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!