– De kanske struntar fullkomligt i vad vi säger, men då har vi i alla fall sagt vårt. För varför ska man experimentera med folks hälsa? säger Göran Fjällborg, 57, som bor med sin fru Selsi Fjällborg, 53, på Junivägen.
– Hälsan framför allt. Det är väl det som jag är orolig för eftersom det är så nära, säger Selsi Fjällborg.
– Så har vi barnbarnen här, säger Göran Fjällborg.
Eskilstuna-Kuriren har tidigare skrivit om att företaget Net 4 Mobility vill bygga ett 36 meter högt mobiltorn cirka 400 meter sydväst om Ekeby flygfält. Ansökan gäller ett så kallat fackverkstorn med tillhörande teknikbod för mobiltelefoni. Tornet ska enligt ansökan byggas på Eskilstuna pastorats mark några tiotal meter in i skogen väster om Åsbyvägen.
Net 4 Mobility är ett joint venture mellan Telenor Sverige och Tele2 Sverige med uppdraget att bygga, äga och driva rikstäckande mobilnät. Företaget håller för närvarande bland annat på att bygga ut den femte generationens mobilnät 5G. Net 4 Mobility har skickat in en skrift från de svenska mobiloperatörernas och mobiltillverkarnas branschorganisation IT & Telekomföretagen till kommunen där det står att 5G möjliggör bättre och snabbare uppkoppling för alla människor.
Det finns redan ett något lägre mobiltorn cirka 80 meter från det planerade. Net 4 Mobility skriver att företaget förgäves har försökt placera sin utrustning i det befintliga tornet "men på grund av platsbrist i tornet så kan inte N4M placera sin utrustning i befintligt torn. Där av planerar N4M att etablera ett eget närliggande torn för att förse området med god mobiltäckning. Övriga verksamhetsutövare kommer i mån av plats och hållfasthet ges möjlighet att inplacera sin utrustning i N4M torn för att hålla ned det totala antalet anläggningar i området framöver."
Kommunen har låtit närboende och andra som berörs av planerna på ett mobiltorn yttra sig. Eskilstuna flygklubb, som bedriver segelflygverksamhet i närheten, har i två yttranden yrkat på avslag för bygglovsansökan eftersom de menar att tornet skulle påverkas klubbens verksamhet negativt.
Göran Fjällborg fick först höra talas om tornet när han i egenskap av närboende fick möjlighet av kommunen att yttra sig.
– Jag tänkte att jag måste göra vad jag kan så jag började gå runt och knacka dörr här.
Han säger att alla han frågat i bostadsområdet har skrivit på utom två-tre personer. Totalt har ett 50-tal boende vid Junivägen i Ekeby/Flacksta skrivit under yttrandet där de motsätter sig uppförandet av tornet. I yttrandet konstaterar de att 5G-tornet med tillhörande teknikbod planeras att uppföras tvärs över vägen från deras bostadsområde.
"Vi vill med bestämdhet framföra vår djupa oro och invändningar mot detta planerade byggprojekt, med hänsyn till allvarliga hälsorisker och brist på forskning som är förknippade med 5G-tekniken", står det i yttrandet.
Till yttrandet har de bifogat en skrivelse som Strålskyddsstiftelsen tidigare i år skickade till Sveriges kommuner. Enligt skrivelsen visar studier och forskning på allvarliga potentiella hälsokonsekvenser av 5G-tekniken till följd av ökande strålning. Enligt Strålskyddsstiftelsen är det akut att agera försiktigt och förebyggande eftersom den massiva utbyggnaden av 5G har skett utan tillräcklig forskning om dess potentiella hälsorisker.
– Då känner jag: Varför ska de testa på oss? säger Göran Fjällborg.
Enligt de boendes yttrande har liknande byggprojekt i andra delar av landet mött motstånd och avslag. I till exempel Eslöv fick nyligen en 36 meter hög 5G-mast en ny placering sedan kringboende i området gjort starkt motstånd.
– En del kommuner säger: 'Inte i ett bostadsområde. Vi får sätta den i ett industriområde någonstans', säger Göran Fjällborg.
I yttrandet från de boende vid Junivägen uttrycker de även oro över den planerade placeringen av tornet intill Rekarneskolans transportutbildning och racingbanan Ekebybanan.
Net 4 Mobility skriver i sitt svar på grannarnas yttrande att elektromagnetiska fält skapas av antenner som sänder ut radiovågor. Företaget beskriver hur radiovågorna sänds rakt ut från antennen i en puckliknande form. Allmänheten ska enligt företaget inte kunna vistas inom 20 meter framför en antenn: "I och med placering av antenner i ett torn på 36m är det omöjligt för allmänheten att vistas inom antennens driftzon", står det i svaret.
Företaget skriver att det finns tydliga riktlinjer från Strålskyddsmyndigheten för mobilstationer gällande gränsvärden som får uppnås för att hindra risk för negativ påverkan på människor: "Dessa riktlinjer följs alltid med ytterligare marginal av Net4Mobility (N4M)."
Samhällsbyggnadsnämnden i Eskilstuna väntas ta ställning till bygglovsansökan vid sitt nästa sammanträde den 20 september.