Grannsamverkan i Hållsta kom främst till för att motverka återkommande brottslighet, men också för att på ett tidigt stadie fånga upp ungdomar som rör sig i fel riktning.
– Lugnet och tryggheten var en stor anledning till att jag flyttade hit med familjen för ett år sedan. Riktigt så var det tyvärr inte. Det förekom en hel del skadegörelse och annan mindre brottslighet och det kändes inte bra, säger Jenny Wiberg som tog initiativet till att starta grannsamverkan i området.
De tog kontakt med polisen för att höra hur de skulle gå tillväga och fick ett både positivt och snabbt gensvar.
– De kom hit och informerade och ger oss numer kontinuerligt tips och råd inför olika situationer. Det är lite som att vi hjälper varandra att hålla koll och det känns bra.
Hållsta har cirka 800 hushåll och sedan grannsamverkan startade har sammanslutningen knutit till sig 225 medlemmar på sin Facebooksida.
– Alla är inte aktiva, men det här initiativet har gjort att fler lärt känna sina grannar i området och det kan bara vara till fördel, säger Helena Hellstén.
SSF Stöldskyddsföreningen är huvudman för grannsamverkan och organisationen bakom består av försäkringsbolag, intresseorganisationer och myndigheter som alla har intresse av att minska inbrott och stölder. Vid årsskiftet ansluter även Brottsofferjouren till sammanslutningen.
– Vi tror att samarbetet kommer att bli givande för båda parter. Den största fördelen är självklart att många fler brottsutsatta kommer att kunna få tillgång till stöd. Ett inbrott i bostad är ofta både kränkande och jobbigt för alla berörda och vi ger stöd till alla som utsatts för brott, säger Fredrik Mellqvist, generalsekreterare på brottsofferjouren i Sverige.
Sent i fredagskväll var det stökigt kring skolan i Hållsta och efter ett samtal till polisen var snart flera enheter på plats.
– I dag väljer vi att polisanmäla allt – det gjordes inte tidigare. Det är viktigt att få saker dokumenterade och på pränt, annars har de ju aldrig inträffat, resonerar Jenny Wiberg.
Hon hoppas att insatsen ska göra att ungdomar som befinner sig i riskzonen ska lugna ner sig i tid innan de har gått för långt.
– Det behövs samverkan och insatser från flera håll för att vända en negativ trend. Vi vill exempelvis ha ett bättre samarbete med skolan och fler föräldrar skulle gärna kunna vara lite tydligare med gränsdragningar gentemot sina barn.
Förutom att förmedla information till boende i Hållsta har sammanslutningen arrangerat gemensamma nattvandringar och städat området på flera övergivna bilar. Facebooksidan har blivit ett forum där man ger varandra tips om vad man ska tänka på när man reser bort eller ber varandra hålla koll.
– Vi tror att det är viktigt att vuxna är synliga och att vi visar att vi bryr oss. Det kan ta tid att bryta oönskade mönster.
Enligt en undersökning gjord av Malmö högskola minskar inbrotten i grannsamverkansområden med i snitt 36 procent jämfört med 8 procent i kontrollområden. Boenden uppger också att känslan av trygghet har ökat med 38 procent sedan de startat grannsamverkan.
– Utmaningarna vi har här kommer inte att försvinna i en handvändning. Det här arbetet är ett långlopp, men vi tror att det både kommer att löna sig och uppskattas på sikt, säger Jenny Wiberg.