I tusen år har Sigurdsristningens drakprydda runor fascinerat förbipasserande vid Ramsundsberget i Sundbyholm. Runhällen betraktas som en av Sveriges viktigaste fornlämningar av Riksantikvarieämbetet.
Men berghällen är inte rullstolsvänlig. Därför byggs nu en lång träramp uppför den berghällen. Och rampen har blivit så stor att den kommer att dominera hela skogsbacken där runhällen ligger, när den står klar.
Det har fått grannarna att reagera.
‒Ingen av oss reagerar negativt mot att kommunen vill göra platsen tillgänglig för alla. Det är bra. Men måste det verkligen gå till så här? Miljön i området är helt förstörd, säger Patrik Andersson som bor ett stenkast från fornlämningen.
Där rampen börjar har kommunen börjat bygga en tre meter bred trappa av sprängsten som är större än hela fornlämningen.
Bo-Göran Ulfberg bor i närbelägna Mora och passerar platsen dagligen.
‒Förr i världen kunde man sitta här och känna att: Så här måste det ha sett ut redan på våra första förfäders tid. Det går inte längre, säger han.
Nedanför fornlämningen breder en träläktare ut sig som en balkong eller större plattform.
Patrik Andersson har guidat besökare till Sigurdsristningen i 30 års tid. Han tycker att kommunen gjort en felbedömning när man beställde ett så stort byggnadsverk.
Det hade varit bättre att göra en mer diskret ramp för de som behöver hjälp att gå de korta metrarna från vägen upp till runhällen, anser han.
‒Dels kommer det aldrig så stora mängder besökare åt gången. Och de som kommer brukar uppskatta platsen just för att ristningen fått ligga kvar i sin ursprungliga orörda miljö, säger han.
Han och andra närboende hoppas nu att kommunen ska tänka om innan det är för sent att ändra sig.
‒Man ska ju komma ihåg att ristningen funnits här i tusen år. Den ska finnas här i tusen år till.