Grannsamverkan mot våld i hemmet

Knacka på hus din granne om du hör att någon blir slagen. I början av året läggs ett förslag i kommunstyrelsen i Eskilstuna som går ut just på detta. – Det är en fantastisk nyhet, säger Peter Svensson, grundare av Huskurage.

_C8A4396_b.jpg

_C8A4396_b.jpg

Foto:

Eskilstuna2015-12-28 05:30

Eskilstuna kommun antog förra året handlingsplanen Eskilstuna, en fristad för kvinnor. I samma anda går arbetet vidare för att stävja och uppmärksamma våldet mot kvinnor. I Eskilstuna, precis som i fem andra kommuner i Sörmland, är det vanligare att kvinnor över 18 år blir misshandlade sett till antalet anmälningar. Högst siffror har Katrineholm.

– Jämfört med riket ligger vi högt. Frågan är om kvinnor i Eskilstuna är mer benägna att anmäla eller om det är ett verkligt större problem. Vi ligger högt även på annan brottslighet, så kanske vi gör det här också om jag får göra en egen bedömning, säger Cecilia Boström, kommunstrateg inom jämställdhet och mångfald i Eskilstuna kommun.

I början på nästa år kommer jämställdhetsberedningen lägga fram ett förslag i kommunstyrelsen om att anta Huskurages policydokument. Det går ut på att få civila att agera i bostadshus. Också det kommunala bolaget Kommunfastigheter AB ska få ta ställning till policyn.

– Vi tycker att det är en bra väg för att öka samverkan. Många vågar inte ta steget, att gå samman för att hjälpa andra, säger Lisa Friberg (S), jämställdhetsberedningens ordförande.

Tre kommuner i landet har antagit policyn och fler är på gång. Stora fastighetsägare, bostadsrättsföreningar och även Polismyndigheten ställer sig bakom som ambassadörer eller har antagit dokumentet. Huskurages medgrundare Peter Svensson förklarar:

– För att ett brott ska kunna begås behövs en motiverad gärningsman, något att stjäla eller någon att förgripa sig på samt passiva åskådare. Den här modellen syftar till att få folk att knacka på av omsorg och därmed förebygga våld, säger Peter Svensson, som föreläser om värdegrundsfrågor, normer och maskulinitet i förändring.

I bostadshuset som antar policyn vet alla om att den gäller. Som enskild agerar man ensam, med andra eller ringer polisen. Policyn ska inte leda till något handgemäng.

– Det handlar inte om att folk inte vill agera, folk vet inte hur och ofta inte varför. Man vet inte att 200 000 barn lever med våld i Sverige eller att 44 fall av våld i nära relationer anmäls varje dag liksom 18 våldtäkter, säger Peter Svensson.

Bland de som har antagit policyn har en attitydförändring skett, enligt Peter Svensson. I Sölvesborgshem AB:s fastigheter har grannar ingripit och Mitt Alby har uppgett att folk har börjat prata med varandra.

– Under förra året dödades 25 kvinnor, många i sina hem. Problemet i dag är att det finns grannar som har sett och hört, och bara väntat på att något ska hända.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om